Praha do evropského Výboru regionů vyšle nové české hejtmany

Praha - Vláda v pondělí projedná návrh Asociace krajů na změnu jejích zástupců v evropském Výboru regionů. Nové obsazení zohledňuje výsledky říjnových voleb do krajských zastupitelstev, které vyhrála ČSSD, a obsadila všechna hejtmanství. Podle návrhu však předsedou delegace i nadále zůstane pražský primátor Pavel Bém (ODS), další členové jsou až na lidoveckého náměstka pardubického hejtmana Romana Línka sociální demokraté. Vedle zástupců Asociace krajů delegaci tvoří lidé ze Svazu měst a obcí, jejich složení se měnit nebude.

Výbor regionů sdružuje zástupce většiny evropských regionů a vystupuje jako prostředník mezi jednotlivými oblastmi a evropskými institucemi. Vznikl v roce 1994 a má celkem 317 členů, každý z 25 členských států má rovněž svého místopředsedu. Jeho smyslem je možnost zástupců regionální úrovně vyjádřit se k evropským předpisům, protože přibližně tři čtvrtiny z nich se provádí právě na regionální nebo místní úrovni. Jde však spíše o symbolickou funkci.

Členy české delegace ve Výboru regionů se zřejmě stanou liberecký hejtman Stanislav Eichler, karlovarský hejtman Josef Novotný, moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Dalších sedm nových hejtmanů ze sociální demokracie vede návrh jako náhradníky.

V případě, že vláda návrh schválí, předá jej ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg prostřednictvím velvyslance a vedoucího Stálého zastoupení České republiky při Evropských společenstvích generálnímu tajemníkovi Rady Evropské unie Javieru Solanovi. Zejména s ohledem na předsednictví České republiky v Radě Evropské unie má být podle předlohy změna zařízena „v co nejkratší době“.