Do Česka by se měl zítra vrátit mráz

Praha - Oteplení, které přineslo několik posledních dnů, opět vystřídá mrazivější počasí. Již od neděle by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat jen kolem nuly, noční teploty budou klesat k minus pěti, příští víkend až k minus deseti stupňům Celsia.

Po delší době, kdy po Vánocích přišlo mrazivé počasí a později i sníh, byl uplynulý týden ve znamení oblevy a teplot nad nulou. V pátek naměřili nejvyšší odpolední teplotu v Ostravě-Mošnově, kde bylo 8,3 stupně Celsia. Dnes se teploty pohybují mezi dvěma až šesti stupni Celsia, na horách je chladněji.

Podle meteorologů je však zima posledních dní v Česku normální - v nížinách střídání deště a sněhu, na horách dostatek sněhu s občasným připadáváním nového, teploty kolem normálu, včetně občasných inverzí. I občasné zesílení větru, výskyt náledí a mrznoucích mlh k zimě patří. Teploty od 25. prosince do 17. ledna totiž byly pod dlouhodobým normálem, až 10,7 stupně pod průměrem 6. ledna. Od 18. ledna se průměrné teploty pohybují nad normálem s maximem 3,6 stupně 20. ledna.

Vydáno pod