V Českých Budějovicích se komplikuje stavba podjezdu

České Budějovice - Přípravy na jeden z největších dopravních projektů na jihu Čech se začínají komplikovat. Soud zastavil skoro miliardovou investici do podjezdu pod vlakovým nádražím v Českých Budějovicích. Proti tunelu jsou především obyvatelé z okolí, kteří podali na radnici a krajský úřad žaloby. Úředníci jsou přesvědčeni, že bude projekt dál pokračovat.

V místě, kde by podle projektu měla auta vjíždět do tunelu, stojí dům Marty Zikmundové, která proti podjezdu dlouhodobě protestuje. Odpůrci žalovali magistrát i kraj a uspěli. Úředníci by měli znovu přezkoumat územní plán a jeho změny.

Radnice zatím nechce říci, jaké problémy může takový verdikt způsobit a nevyloučila, že se proces může vrátit na úplný začátek. „Znamenalo by to v podstatě, že celé územní řízení na tuto část stavby musí proběhnout znova, což bude určitě otázka několika desítek měsíců,“ řekl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).

Krajští úředníci, kteří zamítli odvolání odpůrců tunelu, pouze potvrdili, že soud také jejich rozhodnutí zrušil. Magistrát podle primátora s takovou variantou počítal a silnici před a za tunelem začne budovat, stavební povolení město má, na tunel si počká. Součástí tunelu bude i kruhový objezd, který spojí dvě městské části.