Topolánkova vláda padla

Praha - Vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) padla. Kabinet neustál páté hlasování o nedůvěře, když pro návrh opozice hlasovali dva rebelové z řad ODS - Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. K nim se přidaly dvě bývalé poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Ke svržení vlády bylo potřeba sto jedna hlasů, opozice disponovala 97. Poslanecký klub ODS v reakci na to vyloučil Tlustého ze svých řad.

Proti návrhu na vyslovení nedůvěry pak - jak avizoval - hlasoval Juraj Raninec (ODS), stejně tak lidovecký rebel Ludvík Hovorka. Při hlasování bylo přítomno 197 poslanců, 101 bylo tedy pro návrh, 96 proti. „Beru toto hlasování na vědomí, budu se chovat přesně podle ústavy,“ prohlásil po oficiálním vyhlášení výsledků hlasování premiér Topolánek. 53. schůze tak skončila. „Vláda dostala, co zasloužila,“ komentoval krátce poté v České televizi výsledky předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj vláda nedokázala řešit dopady krize na českou ekonomiku.

Celé jednání poslanecké sněmovny k hlasování o nedůvěře najdete zde.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Nyní předloží Topolánek demisi vlády prezidentovi. Ten ji musí přijmout. Vláda ale pak může úřadovat do doby, než prezident jmenuje nový kabinet. Přitom ho ale neomezuje žádná časová lhůta. Podle Topolánka by vláda mohla podat demisi nejdřív ve čtvrtek. Ve středu je premiér totiž ve Štrasburku. „Situace se nezjednodušuje, ale komplikuje, naše podmínky pro další účinkování jsou jasné, prezident se má chovat podle zvyklostí a pověřit mě sestavením další vlády, a pokud se mi nepodaří vládu sestavit, žádnou polopolitickou vládu nepodpoříme a budeme chtít předčasné volby,“ řekl ČT Topolánek. „101 hlasů pro vládu bez komunistů neexistuje a každý, kdo bude chtít tuto situaci řešit, to musí mít na mysli,“ dodal premiér.  To potvrdil i Martin Bursík: „Je tady velké riziko, že komunisté budou ovlivňovat exekutivu.“

Klub ODS žádá vyloučení Tlustého a Schwippela ze strany 

Prezident Václav Klaus situaci zatím nekomentoval. Podle jeho mluvčího Radima Ochvata je na to příliš brzy; s vyjádřením zřejmě počká do zítřka. Klaus pouze řekl, že se vývoj na politické scéně bude ubírat standardní ústavní cestou. Prezident teď musí zvážit, koho sestavováním nové vlády pověří. Topolánek už dříve prohlásil, že jako předseda nejsilnější strany doufá, že bude pověřen právě on. V tomto duchu se večer vyjádřil i poslanecký klub ODS s tím, že se nebude podílet na vzniku a podpoře nepolitické či úřednické vlády a žádá výkonnou radu ODS, aby poslance Tlustého a Schwippela vyloučila i ze strany.

Je to poprvé v historii Česka, co vláda končí tímto způsobem. Navíc má její pád mezinárodní rozměr - odehrál se totiž zhruba v polovině českého předsednictví Evropské unii, což se za posledních deset let v unii nestalo.

Předseda ČSSD Paroubek pak předpokládá, že Klaus osloví někoho, od koho bude požadovat, aby přinesl 101 podpisů poslanců pro vládu. „Předpokládám, že bude postupovat takovým způsobem, jakým postupoval například při vzniku vlády Stanislava Grosse. To je možná podobně nepřehledná situace, takže předpokládám, že tady určitý precedens je, protože jinak by ta vláda měla jepičí život,“ uvedl Paroubek. Paroubek zároveň zamítl možnost, že by se ČSSD podílela na vládě spolu s ODS. Předčasné volby jsou podle něj možné nejdříve na podzim, do té doby by se mohli zákonodárci shodnout na novém volebním zákoně.

Vydáno pod