Česko pozastavilo vydávání pracovních víz ve východních zemích

Praha - Česká republika pozastavuje ode dneška vydávání pracovních a podnikatelských víz v Moldavsku, Mongolsku, Thajsku, na Ukrajině a ve Vietnamu. O opatření, které bude trvat minimálně několik týdnů a netýká se turistických víz, rozhodly české úřady na základě dopadů ekonomické krize. Ministerstvo navíc plánuje rozšířit projekt dobrovolných návratů do vlasti i na cizince s nelegálním pobytem.

„V praxi to znamená, že se minimálně na následující týdny ve výše vyjmenovaných zemích pozastavuje objednávání na schůzky i vlastní nabírání žádostí o zmíněné typy víz,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Podle ní o tento postup požádalo ministerstvo vnitra, protože lidé do Česka často přijeli, i když zde neměli práci nebo o ni po příjezdu kvůli krizi nyní přicházejí.

Zahraničních zaměstnanců v Česku za první měsíc letošního roku ubylo, a to zhruba o 12 200. Na konci ledna mělo v ČR legální zaměstnání 272 355 cizinců, o měsíc dříve jich bylo 284 551. Dosud se přitom počty každý měsíc zvyšovaly. Například Ukrajinců bylo v lednu v Česku 79 715, tedy o 1 321 méně než v prosinci.

Domů s kapesným i pro nelegální cizince

Ministerstvo vnitra také plánuje po šesti týdnech fungování rozšířit projekt dobrovolného návratu cizinců domů - nově by se o bezplatnou letenku a příspěvek na cestu mohli ucházet i ti, kteří v Česku pobývají nelegálně. Projekt zatím plánuje zkušebně a jednorázově na tři měsíce. Až dosud využilo ministerské nabídky přes tisíc cizinců. Největší zájem mají Mongolové a Uzbeci. Vietnamci kvůli velkým dluhům o dotovaný návrat ministerstva příliš nestojí - nabídky jich zatím využilo jen 75.

Podle Langera by mělo být pro odešlé cizince motivací zkrácení doby, po kterou se nebudou moci do Česka vrátit. Kvůli krizi chce ministerstvo rozšířit navíc i projekt dobrovolných návratů pro legálně pobývající cizince. Po dobu 7 měsíců chce dát šanci dalším třem tisícům z nich. Kromě letenky by ale místo 500 eur dostali na ruku jen 400.

Jediný, kdo z odchodu cizinců nejeví nadšení, je hospodářská komora. Například české automobilky začaly kvůli účinkům šrotovného v zahraničí navyšovat výrobu, a levná pracovní síla ze zahraničí teď může podle komory podnikům chybět.

Policisté kontrolují cizince na ubytovně
Zdroj: ČT24