ČR patří mezi poslední země EU, kde nejsou zakázané fyzické tresty

Praha - Fyzické tresty mířící na hlavu zná devadesát procent českých dětí. Podle Evropské unie je ale taková výchova nepřípustná. Její zástupci se na tom shodli na jednání v Praze. Česká republika patří mezi poslední čtyři země sedmadvacítky, kde tvrdé fyzické tresty nejsou zakázané. Rána do hlavy se přitom v 19 zemích Evropské unie považuje už za nepřiměřený fyzický trest. Skoro třetina Čechů si ale myslí, že facka tělesný trest není. Trend takzvané pozitivní výchovy chce prosazovat celorepubliková kampaň Stop násilí na dětech, která startuje během několika dní.

„Dostal jsem pohlavek, když jsem zapomněl udělat úkol a řekl jsem mámě, že žádný nemáme,“ uvedl jedenáctiletý Lukáš. Ve Švédsku zakázali bití dětí před 30 lety. Dnes tam dá facku na tvář jen jedno procento rodičů. „Já si vzpomínám, když to bylo u nás poprvé představeno, tak se o tom samozřejmě debatovalo, teď už nikdo neuvažuje o tom, že bychom se tohoto zákona měli zbavit,“ řekla ČT švédská státní tajemnice ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí Karin Johanssonová.


Podle českého veřejného mínění ale mírný trest dítěti neuškodí. Není proto příliš nakloněné tomu, aby se facka zakázala. „Vždycky jsme se jako malí učili, že přípustné je plácnutí na zadek,“ dodal zmocněnec české vlády pro lidská práva Jan Litomíský. Otázkou tedy zůstává, jak pohlavek nahradit.

Dítě stačí chytit za ramena

Zavést právo dítěte na nenásilnou výchovu do zákona už chtěla bývalá ministryně Džamila Stehlíková, podle které nejde jen o pohlavek, ale i o zamezení týrání dětí. Odborníci tvrdí, že dítě například stačí chytit za ramena. „Držet a dívat se mu do očí, očima k němu promlouvat, to je hrozný, co jsi udělal, stačí to dítě zastavit a ono si to uvědomí,“ domnívá se předsedkyně Výboru pro práva dítěte Eva Vaníčková.