Invalidé zaparkují v Hradci zdarma

Hradec Králové - Pro invalidní řidiče v Hradci Králové bude parkování na vyhrazených místech zdarma. Bezplatné parkování se dotkne asi 90 míst označených značkou s invalidním vozíkem. Dosud musejí invalidé za stání na těchto místech platit v parkomatech stejné poplatky jako ostatní řidiči, informoval o tom náměstek hradecké radnice Boris Herman (ODS).

Bezplatné parkování pro invalidy by mohlo vstoupit v platnost do poloviny letošního roku. Změnu totiž bude muset ještě projednat rada města a zastupitelstvo. Město také bude muset uzavřít dodatek koncesní smlouvy se soukromou firmou Atol, která systém parkování ve městě od roku 2007 provozuje.

Město bude zároveň Atolu hradit ušlý výnos z parkovného z míst pro vozíčkáře. Z městské pokladny by tak Atolu jako kompenzace mělo podle Hermanova odhadu jít přibližně 750 000 korun za rok. „Bereme to jako pomoc invalidům, jak jim snížit náklady na parkování,“ uvedl primátor Otakar Divíšek (ODS).

Druhou novinkou v systému parkování bude to, že Atol přestane řidičům účtovat manipulační poplatek 300 korun za nasazení a sundání botičky. Botičky dostávají řidiči, kteří nezaplatí parkovné. Vše bude řešit pouze městská policie, která za porušení předpisů řidiči uloží pokutu až 2 000 korun. Přestupek bude moci strážník vyřešit i domluvou.

Dosud řidiči platí manipulační poplatek Atolu a pokutu městské policii. Atol na manipulačních poplatcích ročně přijde asi o jeden milion korun. Město mu to nebude nijak kompenzovat.