Tata přijímá objednávky na auto Nano, zájem je velký

Bombaj - Indická automobilka Tata Motors začala přijímat objednávky na nejlevnější vůz světa Nano. Nové auto stojí 100 000 rupií (40 100 Kč) a zájem je velký. Do bombajské kanceláře proudily davy zájemců, kteří se chtějí stát prvními majiteli nového vozu, uvedla agentura Reuters. Auto však bude nejdříve ve druhé polovině roku.

Profil zákazníků je různý. Jsou mezi nimi jak ti, kteří ještě nikdy auto neměli, tak vlastníci více než dvou vozů. Důvody jejich zájmu se také liší. U některých je to zvědavost, jiní jsou milovníky aut, další přilákala dostupnost auta a jeho malá velikost, která by mohla být při řízení na přeplněných indických silnicích výhodou.

Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback, jehož základní verze má motor o obsahu 624 kubických centimetrů. Pohání ho dvouválcový motor o výkonu 33 koní. Dosáhne maximální rychlosti 105 kilometrů v hodině. Zákazníkům nabízí pouze základní výbavu, tedy žádné posilovače brzd ani řízení, žádné airbagy, rádio nebo klimatizaci. Je dlouhé 3,09 metru a je tak menší než Maruti 800, má však o 21 procent více prostoru. Na jeden litr ujede 23,6 kilometru. Má i menší rádius otáčení, a lépe se tak řídí.

Malá auta plánuje v letošním a příštím roce začít prodávat v Indii mnoho světových automobilek. Jako první chtějí ještě letos přijít s malým vozem japonská Honda a americký General Motors. V příštím roce se k nim přidají Volkswagen, Ford i česká Škoda Auto.

Tata začátkem března uvedla, že plánuje v roce 2010 nebo 2011 prodávat v Evropě inovovanou verzi automobilu Nano pod označením Europa. Vůz by měl plnit evropské emisní i bezpečnostní standardy. Tata je třetím největším výrobcem automobilů v Indii.

Nejlevnější auto na světe Tata Nano na výstavě v Ženevě
Zdroj: ČT24