Neznámí pachatelé zapálili dům romské rodiny ve Vítkově

Vítkov (Opavsko) - Neznámí pachatelé v sobotu kolem 23:45 vhodili zápalné lahve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Dvouleté děvčátko utrpělo popáleniny na 80 procentech těla a bylo letecky přepraveno do ostravské fakultní nemocnice. Jeho stav je kritický a rozhodujících bude následujících 48 hodin. Dům obývá romská rodina. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 450 tisíc korun, motivy činu jsou zatím neznámé. Premiér Mirek Topolánek dnes uvedl, že se chce případem zabývat na pondělním zasedání vlády. Útok ostře odsoudili i prezident Václav Klaus a romští aktivisté, ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb nabídl postižené rodině ze svého pomoc 100 tisíc korun.

Podle informací na místě zásahu se v domku již nenacházely žádné osoby. Obyvatelům domku se podařilo objekt opustit vlastními silami.

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že policisté případ začali vyšetřovat jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Jednou z možných vyšetřovacích verzí je rasový útok. Policisté podle ní opravdu nalezli na místě skutku předměty, které připomínaly rozbitou lahev. Dodala, že v době útoku byla v domě celá rodina - zhruba osm osob, které spaly.

Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla záchranáři ke zraněným nevyjížděli na místo požáru, ale byli voláni zdravotníky vítkovské léčebny dlouhodobě nemocných, kam se obrátila o pomoc matka se zraněným dítětem. „Stav dvouletého děvčátka byl velmi vážný, protože utrpělo rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně. Zasaženy byly prakticky všechny části těla, v rozsahu více než 80 procent tělesného povrchu, navíc došlo k nadýchání zplodinami hoření,“ uvedl Humpl. Ještě před příletem vrtulníku uvedl lékař dítě do umělého spánku. Dívka dostala i potřebné léky a byla napojena na umělou plicní ventilaci.

Záchranáři ve spolupráci s lékařem LDN Vítkov ošetřovali také sedmadvacetiletou matku dítěte, která utrpěla popáleniny na obou nohou a na ruce v celkovém rozsahu přibližně 25 až 30 procent. Šlo převážně o popáleniny druhého až třetího stupně. Záchranáři ji transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Vítkovská posádka rychlé zdravotnické pomoci byla mezitím volána ke třiatřicetiletému popálenému muži, ani on se nenacházel na místě požáru. Pacient utrpěl vážné popáleniny v oblasti zad a končetin, v rozsahu okolo 25 procent.

Starosta neví, jak se rodina do domu dostala

„Dozvěděl jsem se, že vyhořel dům obydlený romskými spoluobčany. Jedná se o dům v soukromém vlastnictví, o který jsme se zajímali již před několika lety, protože jsme zjišťovali, kdo je jeho vlastníkem,“ řekl vítkovský starosta Pavel Smolka. Dodal, že romská rodina neměla ve vyhořelém domě trvalé bydliště a neví, jak se do domu dostali, protože se městu nikdy nepodařilo zkontaktovat majitele. Rodině je podle Smolky obec schopna pomoci s náhradním bydlením, ale pouze na určitou dobu.

Smolka dosud ve městě žádné extremistické výpady vůči Romům nezaznamenal. Objevily se ale podle něho stížnosti, že nebyli obslouženi v restauracích. Z 6 000 obyvatel Vítkova tvoří Romové zhruba desetinu, uvedl. Podle místních Romů, kteří se dnes k místu požáru přišli podívat, však nešlo o ojedinělý útok. Už loni se v místě podle jejich tvrzení střílelo gumovými projektily.

Topolánek chce zařadit postup proti extremismu na jednání vlády

Premiér v demisi Mirek Topolánek zařadí na pondělní jednání vlády jako mimořádný bod postup proti extremismu. Reaguje tak právě na události ve Vítkově na Opavsku. Podle Topolánka musí být útok důsledně vyšetřen a policie musí především objasnit, jestli měl rasový podtext. Premiér uvedl, že je znepokojen nárůstem extremismu v Česku. Zároveň ocenil přístup policie při sobotním pochodu pravicových radikálů Ústím nad Labem.

„Jsem vážně znepokojen nárůstem extremismu v České republice, jehož nejnebezpečnějším projevem jsou přímé útoky na zdraví a životy,“ uvedl Topolánek ve svém prohlášení. Podle něj existuje souvislost mezi „politickou aktivizací extremistů“ a násilím vůči lidem. „Tuto spirálu zla je zapotřebí včas rozetnout,“ sdělil Topolánek.

Romové znovu vyzývají k emigraci do Kanady

Útok znepokojil i romské aktivisty. Hnutí romského odporu vyzvalo k vytvoření romských hlídek a znovu také vybídlo k emigraci do Kanady, pokud na to romské rodiny mají peníze, a k větší jednotě v zájmu vlastní bezpečnosti. Hnutí vyzvalo romské komunity, aby si připravily možné únikové cesty z místa, kde bydlí nebo pobývají. Nemají prý také za žádnou cenu nechávat starce, ženy a děti samotné bez „početné romské ochrany“.

Pokud podle hnutí Kanada bude přehlížet „teror páchaný na Romech v ČR“, pak se údajně vystavuje riziku porušování mezinárodních dohod. Hnutí také vzkazuje potenciálním kritikům výzvy k emigraci, že nikdo nemá právo držet Romy v místě nebezpečí, kde jsou podle něj možnými terči neonacistů.

Vydáno pod