Stát spustil dotační program Zelená úsporám - zájem je veliký

Brno - Zájem lidí o dotace na zateplování domů je od rána obrovský, tvrdí to jak odstupující ministr životního prostředí Martin Bursík, tak Státní fond životního prostředí. Právě Bursík dnes program na stavebním veletrhu v Brně odstartoval. Regionální pobočky fondu hlásily po celé zemi nápor žádostí a lidé dokonce od šesti hodin ráno stáli ve frontě - žádosti ty je přitom možné zasílat i poštou a žadatelé mají čas až do roku 2012, řekl ředitel fondu životního prostředí Petr Štěpánek. Podle Bursíka je zájem rekordní a návštěvnost webových stránek dokonce překonávala návštěvnost renomovaných zpravodajských serverů. Svaz podnikatelů ve stavebnictví projekt přivítal jako dosud nejlepší protikrizové opatření vlády.

Ministerstvo podle dřívějších odhadů očekává v příštích měsících zájem zhruba 40 tisíc žadatelů. Program má ale v příštích čtyřech letech nabídnout dotaci až pro čtvrt milionu domácností. Letos by měl program nabídnout zhruba deset miliard korun, v příštích třech letech až dalších 25 miliard korun. „Lidé mohou žádat o dotaci na zateplení bytových domů, nepanelové technologie a instalace technologií obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla, ať už solární kolektory, tepelná čerpadla či kotle na veškeré typy biomasy, které jsou v ČR k dispozici,“ uvedl Bursík.

Celý program je rozdělený na tři části, jedna se věnuje úsporám energií na vytápění, druhá podporuje novostavby v pasivním energetickém standardu a třetí podporuje využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. V každé části je podpora od státu jiná, největší podíl peněz od státu je při komplexním řešení a kombinaci více opatření, které vedou ke snižování emisí.

Program je podle Bursíka největším ekologickým dotačním programem v Česku. Stát na většinu projetků přispěje ze 40 až 50 procent, návratnost v podobě úspory energií je podle ministerstva v závislosti na projetku kolem osmi až deseti let. Peníze ale půjdou využít jen na projekty, které byly dokončeny po 1. dubnu letošního roku.

Podnikatelé si pochvalují - je to lepší, než šrotovné

Opatření si pochvaloval i generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek: „Pokud se podaří prostavět těch deset miliard, tak by to bylo nejlepší protikrizové opatření, jaké dosud je. Žádné šrotovné se s tím nemůže srovnávat.“

Žádosti už přijímají krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí a pobočky bankovních skupin, s nimiž ministerstvo uzavřelo dohodu - jsou to Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank a LBBW. Banky také mohou poskytovat komerční úvěry na dofinancování zbylých nákladů. Formuláře si budou zájemci moci stáhnout z internetových stránek programu. Při vyplňování žádostí a zajišťování potřebných údajů a příloh se budou ve všední dny moci poradit na bezplatné lince 800 260 500.

„My jsme připravili třístránkový formulář, který je jednodušší, než například daňové přiznání. Součástí žádosti musí být projekt zpracovaný autorizovaným projektantem, na základě kterého se budou posuzovat jednotlivá opatření,“ vysvětluje podrobnosti 1. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

„V první fázi je nejdůležitější zateplit a vyměnit okna, čili snížit spotřebu energií na minimum. Tím pádem je možné použít menší a levnější zdroj energie,“ vysvětluje Jiří Beranovský, ředitel Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie Ekowatt.

Stát bude přispívat na instalace pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie a na zateplování, na projekty energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. Ministerstvo přispívalo na ekologické vytápění i v uplynulých letech, dotaci ale mohlo získat jen 2 000 žadatelů ročně. „Tenhle program je naprosto unikátní v tom, že je z prostředků ze zahraničí, protože je postaven na odprodeji přebytků zvláštních emisních jednotek. Nám se podařilo změnit legislativu a odprodat ty jednotky Japonsku, takže to jde z peněz japonských daňových poplatníků,“ vysvětluje Bursík.

Dnes odstartoval i dotační program pro obce

Ode dneška také mohou žádat města a obce o dotace z programu Životní prostředí, celkem má být rozděleno šest miliard. Obce mohou peníze získat na protipovodňové projekty, investice do obnovitelných zdrojů energie a investice do energetických úspor ve veřejných budovách. Na protipovodňová opatření a další vylepšování vodohospodářské infrastruktury je určena miliarda korun. Dalších pět miliard je na projekty týkající se obnovitelných zdrojů energie na vytápění i výrobu elektřiny.

Program životní prostředí nyní registruje přes 2300 schválených žádostí za více než 35 miliard korun. Celkově bude mít program do roku 2013 až 130 miliard korun. Podle ministerstva dodnes schválené projekty přinesou každoroční úsporu 62 tisíc tun oxidu uhličitého.

Domy v ústecké čtvrti Střekov by měl v budoucnu ochránit přírodní val a mobilní protipovodňové zábrany.
Zdroj: ČT24