Do Krupky míří stovky extremistů, Romů a policistů

Krupka - Na sobotní akci svolanou Dělnickou stranou do Krupky na Teplicku budou dohlížet stovky policistů. Bude mezi nimi pořádková jednotka, dopravní policisté, kriminalisté a specialisté na extremismus. Cílem policistů bude zabránit střetům mezi příznivci strany a jejími odpůrci, především Romy, kteří se do Krupky také chystají. Konkrétní bezpečnostní opatření zatím policisté zveřejnit nechtějí - plánují však kontroly, při kterých budou pátrat po zbraních a nebezpečných předmětech.

Konání akce potvrdila krajně pravicová Dělnická strana ve středu večer. Její příznivci se po poledni začnou scházet u vlakové stanice Bohosudov, v 15:00 je plánovaný mítink u obchodního komplexu Delta v ulici Karla Čapka. Strana akci organizuje údajně na žádost místních obyvatel, kteří prý jsou napadáni ze strany Romů po akci, kterou v tomto městě Dělnická strana měla uplynulou sobotu. Tehdy policisté od sebe museli oddělit asi 40 členů takzvaných ochranných sborů Dělnické strany, které chtěli napadnout někteří z místních rozezlených občanů.

Romové se proti příznivcům Dělnické strany chtějí bránit i tento víkend. Jeden z místních romských předáků Ondřej Holub potvrdil, že 300 odpůrců budou tvořit místní Romové a dalších 500 až 600 Romů se má údajně sjet z celé země, zejména z měst na severu Čech. Chtějí údajně příznivcům strany zabránit vstupu na sídliště, kde bydlí, ale zároveň se prý nechtějí nechat vyprovokovat.

Poslední velké policejní manévry proti extremistům zažilo uplynulou sobotu Ústí nad Labem, kam se na údajně pietní akci k připomínce bombardování města sjelo asi 500 pravicových extremistů. Policie hlídala nádraží, prohledávala automobily směřující do města a zabavovala zbraně a nebezpečné předměty, které by jako zbraně mohly sloužit. Místo srazu neprodyšně uzavřela a každého, kdo na něj mířil, pečlivě zkontrolovala. Během akce nakonec zasáhla proti odpůrcům pochodu. Náklady na bezpečnostní opatření policisté vyčíslili na minimálně šest milionů korun.