Informační radary v Pardubicích zpomalily auta

Pardubice – Radary, které v Pardubicích měří na 11 místech rychlost a upozorňují řidiče na to, jak rychle jedou, snížily průměrnou rychlost projíždějících vozidel o dva až tři kilometry za hodinu. I proto, že strážníci nemohou na základě zjištěných informací případné přestupky potrestat, je takové zpomalení podle ředitele městské policie Petra Kvaše při současné hustotě dopravy úspěch. Strážníci chtějí podobné přístroje postavit na 33 dalších míst.

„Jak jsem sledoval v Nemošicích, auta na to reagují. V Kyjevské se rychlost motá těsně nad povolenou čtyřicítkou, jezdí tam hodně aut a je tam škola a nemocnice, proto si to hlídáme,“ řekl starosta tamního obvodu Petr Heřmanský.

V Pardubicích je stále dost problematických úseků, kde policisté chtějí vymyslet opatření, jak řidiče přimět ubrat plyn. Například u letiště jezdí 85 procent řidičů 67kilometrovou rychlostí, jednomu řidiči radar dokonce naměřil 141 kilometrů za hodinu. Přitom za dva týdny zde projelo 95 tisíc aut.

Radary, které řidiče upozorňují na rychlost, jsou už běžnou záležitostí. V Pardubickém kraji jsou například v Heřmanově Městci, Ostřetíně, Kočí nebo místní části Přelouče. Kromě číselných radarů zkoušejí radnice i emotivnější způsoby. Už řadu let stojí ve Slatiňanech plastová maketa policisty. V Litomyšli je na radaru dítě s napřaženými pažemi, kterými zpomaluje řidiče. Když sníží rychlost, poděkuje.

„Když tam dáme čísla, varujeme řidiče před pokutou. Když tam dáme dítě, které řekne 'zpomal', sdělujeme mu, že by mohl způsobit neštěstí,“ řekl vedoucí odboru místního hospodářství litomyšlské radnice Pavel Jiráň. Podle něj to funguje, průměrná rychlost aut je asi 58 kilometrů za hodinu.