Šimonovský končí jako poslanec, přechází do rady ČTÚ

Praha - Exministr dopravy a poslanec Milan Šimonovský dnes na zasedání poslaneckého klubu KDU-ČSL oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu. Poslancem přestane být k 30. dubnu. Od počátku května totiž nastupuje do funkce člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Tato funkce je podle Šimonovského neslučitelná s poslaneckým mandátem.

„Takže je to velmi pragmatický důvod,“ poznamenal. Ostatní členové klubu toto jeho rozhodnutí vzali na vědomí a reakce podle něj nebyla žádná. „Já už jsem byl rozhodnutý nekandidovat do žádné funkce poslanecké nebo politické, takže to rozhodnutí asi příliš nepřekvapilo,“ dodal. Současně připustil, že toto rozhodnutí nekandidovat je výrazem nesouhlasu se současným stavem politické scény. O vystoupení z KDU-ČSL však podle svých slov neuvažoval.

Milan Šimonovský:

„Nezastírám, že to, že nekandiduji a nechci kandidovat do žádné politické funkce, je výrazem nesouhlasu se situací na politické scéně a už jsem dost starý na to, abych se pokoušel to změnit, už na to nemám ani sílu. Takže je to rozhodnutí primární nekandidovat dále a sekundární, že bych chtěl ve veřejné správě ještě své zkušenosti zúročit, pokud bude zájem.“

Předseda strany Jiří Čunek označil Šimonovského krok za jeho osobní rozhodnutí. Podle něj nejde o důsledek nynějšího napětí uvnitř strany, kterou v květnu čeká sjezd a která nyní vášnivě diskutuje o tom, jak se postavit k situaci po pádu koaliční vlády, na níž se podílela.

Milana Šimonovského nahradí v Poslanecké sněmovně PČR bývalý starosta obce Těšany a současný náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Husák. Náměstkem je teprve od letošního března, postu se s nabytím poslaneckého mandátu podle mluvčího KDU-ČSL Martina Horálka vzdá.

  • Milan Šimonovský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/829/82889.jpg
  • Čunek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/762/76108.jpg