Skončila lyžařská sezona

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Lyžařská sezona dnes v Krkonoších a v celé zemi definitivně skončila. Po poledni se zastavily dva vleky na Horních Mísečkách, které byly jako poslední v provozu. Dnes do Míseček přijelo kolem 40 skalních lyžařů, které přivítalo slunečné počasí s teplotami výrazně přes 10 stupňů Celsia, tak popsal situaci vedoucí místních vleků Zdeněk Spilka.

Původně vlekaři mínili, že by provoz vleků v Mísečkách mohli udržet až do 3. května. „Kvůli vysokým teplotám to nejde. Sněhu je poměrně dost, ale teče pod tím strašná spousta vody a počasí je prostě silnější než my,“ řekl ČT Spilka. Při teplotě vzduchu 14 stupňů Celsia na sjezdovce odtaje každý den přes 10 centimetrů sněhu.

Vleky v Mísečkách končí sezonu v Krkonoších tradičně jako poslední. Loni uzavřely sezonu 4. května, obvykle byly v provozu do 1. května. Poprvé se v právě skončené sezoně v Krkonoších lyžovalo na Černé hoře u Janských Lázní, a to loni 22. listopadu.

„Sněhu jsme měli dost, lyžování bylo výborné…, z hlediska počtu návštěvníků to bylo slabší,“ zhodnotil také lyžařskou sezonu ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí.

Teplé počasí výrazně ztenčilo i sněhovou pokrývku na hřebenech Krkonoš. Zatímco ještě před týdnem na Luční boudě leželo přes metr sněhu, nyní již je pokrývka nesouvislá a dál rychle odtává. Horská služba přesto varuje, že v některých lavinových katastrech je ještě dostatek sněhu pro vznik lavin z mokrého sněhu.

  • Zdeněk Spilka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82905.jpg
  • Ukazatel lyžařského středika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/830/82907.jpg