Cestu z Masarykova nádraží zpestří fotografická výstava

Praha – Po loňské pauze zamířila Galerie Leica s fotografickou výstavou opět do železničního prostředí. Oproti putovním vlakům s fotografiemi, které byly k vidění na českých nádražích v letech 2005–2007, se představí letošní výstava snímků Jana Zatorského přímo v nádražní hale. Na pražském Masarykově nádraží budou k vidění snímky, které se zabývají světem železnice. Jednotlivé fotografie zachycují vlak v kontextu obyčejného života – jednou jako průvodce každodenních situací, jindy jako výrazný estetický motiv. Zatorský na souboru pracuje od roku 2004 a získal za něj několik cen v soutěži Czech Press Photo. Výstava nazvaná My + Vy – Jedeme vlakem proběhne v Praze na Masarykově nádraží od 28. dubna do 31. května, v srpnu budou opět k vidění na nádraží Ostrava-Svinov.

Výnos z letošní výstavy Galerie Leica bude věnován Krizovému centru Ostrava, které pomáhá lidem v krizových životních situacích. Centrum loni pomáhalo mimo jiné zraněným, jejich příbuzným a příbuzným obětí železničního neštěstí ve Studénce. Na jeho konto půjde také výtěžek z prodeje pohlednic vydaných u příležitosti Zatorského výstavy.

Galerie Leica začala pořádat první výstavu, na níž spolupracovala stejně jako na té letošní s Českými drahami, v roce 2004. Tehdy přišla o svůj dosavadní stálý výstavní prostor na Pražském hradě. Výstava Workers předního světového fotografa Sebastiana Salgada se jako neobvyklá galerie zastavila v roce 2005 na nádražích 12 českých a 11 slovenských měst. Projekt se stal nejnavštěvovanější výstavou roku.

Následovala výstava Portréty od Antonína Kratochvíla v roce 2006 a poslední galerie ve vlaku vyjela s výstavou Wima a Donaty Wendersových v roce 2007. Galerii ve vlaku navštívilo dohromady přes 150 tisíc návštěvníků, uvádí Leica.

Od května loňského roku má galerie opět stálé sídlo v centru Prahy. Přesto se i nadále věnuje výstavám ve veřejném prostoru, koncem roku 2008 prezentovala na Václavském náměstí výstavu snímků Viléma Kroppa právě z historie tohoto místa.