Ministerstvo popřelo, že chce zrušit nemocnici na Karlově náměstí

Praha - Ministerstvo zdravotnictví popřelo, že chce zrušit Všeobecnou fakultní nemocnici. O prodeji se uvažovalo už několikrát, nemocnice totiž stojí na lukrativních pozemcích na Karlově náměstí. Z peněz za prodej měla být postavena nemocnice na okraji Prahy. Návrh na prodej podle serveru aktualne.cz projednávala v pondělí vláda. První náměstek ministryně Marek Šnajdr ale označil tyto informace za naprostou lež, právní oddělení ministerstva prý dokonce zvažuje právní kroky vůči autorům této informace.

Informace o chystaném prodeji vyvolaly vlnu nevole, proti se postavil děkan první lékařské fakulty profesor Tomáš Zima, který zvažuje protestní akci v případě, že ministerstvo bude chtít nemocnici přestěhovat. Protestoval také poslanec ODS Boris Šťastný, Praha 2 i pražská radnice. Středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath uvedl, že záměr ministerstva považuje za naprostý nesmysl, který hraničí s tunelováním. Vyčlenění desítek milionů korun na přípravnou studii označil za zlodějinu.

Šnajdr na dnešní tiskové konferenci řekl, že ministerstvo chce zásadním způsobem modernizovat vybraná státní zařízení, jejichž technický stav a přístrojové vybavení neodpovídá standardům 21. století: „Vláda projednala, že z peněz privatizace budou vybraná zařízení modernizována, jedním z nich je i Všeobecná fakultní nemocnice.“ Podle prvního náměstka je stát na modernizaci připraven uvolnit sedm miliard korun, 50 milionů má stát studie, aby mohl odborný tým provést analýzy.

Šnajdr připustil, že v materiálu pro vládu možná byla jedna věta navíc a chybělo tam slovo modernizace, ale celý materiál je podle něj v tom duchu, že vybraná zdravotnická zařízení stát prioritně zmodernizuje. „V materiálu není ani slovo o pozemcích, ale jsou tam vyjmenovány nemocnice, které budou financovány ze státních prostředků a z výnosu privatizace, o privatizaci fakultní nemocnice tam není ani slovo,“ shrnul náměstek.

Na Šnajdrova slova reagoval dnes s uspokojením profesor Zima. „Když ministerstvo říká, že se má fakultní nemocnice rozvíjet, tak pro nás je to rozvoj na Karlově náměstí, kde je už 200 let,“ řekl děkan. Šnajdr zopakoval, že ministerstvo nechce nemocnici rušit a nezastavilo ani investice do ní - jen letos šlo zhruba 300 milionů korun na modernizaci onkologie, nukleární medicíny či operačních sálů.

Marek Šnajdr
Zdroj: ČT24
Vydáno pod