DPMB vydá publikaci ke 140. výročí brněnské MHD

Brno – U příležitosti 140. výročí zavedení první koněspřežné tramvajové linky v Brně připravuje Dopravní podnik města Brna novou publikaci mapující proměny brněnských ulic a budov od vzniku MHD až po současnost. Kniha bude pokřtěna v pondělí, její vydání bude následovat řada dalších akcí, mezi které bude patřit například průvod historických i současných dopravních prostředků z depozitáře technického muzea nebo dny otevřených dveří ve dvou vozovnách. První koňka začala v Brně jezdit v srpnu 1869 z Moravského náměstí do Králova Pole, jako první v Čechách a na Moravě a po Vídni a Budapešti třetí v Habsburské monarchii.

Nová kniha Proměny – Brněnská doprava kdysi a dnes obsahuje 51 historických fotografií a stejný počet obrázků dokumentujících, jak se jednotlivá místa měnila.

Příští týden začne v Galerii Vaňkovka oficiální výstava ke 140 letům MHD v Brně. Podle Pohanové bude část výstavy interaktivní a exponáty si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet. Pro děti například dopravní podnik připravil makety tramvaje, trolejbusů, autobusu a lodě s autentickými ovládacími panely. Mezi další akce budou patřit dny otevřených dveří ve vozovnách Pisárky a Husovice nebo červnový průvod desítek historických i současných vozidel dopravního podniku v rámci festivalu Brno - město uprostřed Evropy.

Brněnský dopravní podnik přepraví denně až milion cestujících. Nyní provozuje kolem 320 tramvají, 300 autobusů, 150 trolejbusů a šest výletních lodí.