Státní maturity se neodloží, začnou za rok

Praha - Ministryně školství Miroslava Kopicová rozhodla, že nebude sněmovnu žádat o další odklad státních maturit, které mají začít příští školní rok. Kopicová si kvůli pochybnostem o jejich připravenosti nechala dělat audit. Zároveň dnes oznámila, že na ministerstvu školství nebude měnit stávající náměstky, plánuje prý jen dílčí změny. Kvůli ministerskému křeslu se také vzdá místa ředitelky Národního vzdělávacího fondu, kde dosud působila.

„Opravdu není důvod k obavám, že se maturita nestihne dobře připravit,“ uvedla Kopicová. Příprava prý postupuje podle harmonogramu, drobné změny by se mohly udělat po říjnové generálce státních maturit. Přitom ještě na začátku tohoto týdne pro Hospodářské noviny připustila, že by mohla zkoušky pozastavit kvůli nedořešené logistice. Státní maturity už byly přitom za ministryně Dany Kuchtové odloženy, původně měly startovat v roce 2008. Její nástupce Ondřej Liška si zase nechal od parlamentu schválit novou podobu zkoušek. Některé ředitele střední škol teď rozhodnutí ministryně pokračovat ve státních maturitách zaskočilo. Minimálně roční odklad by uvítali. Pedagogové také nevěří, že se jednotné zadání maturit podaří utajit.

Proti údajné nepřipravenosti, ale také kvůli celému systému jednotné zkoušky pro všechny se bouří i studenti. Na internetové sociální síti Facebook se jich k protestu připojilo už přes 31 000. Nejčastěji argumentují tím, že letošní třeťáci rok před maturitou pořádně nevědí, z čeho budou dělat zkoušku dospělosti. Ani politici nejsou jednotní. ODS žádá odklad státních maturit - například že je komplikují nedokončená výběrová řízení na technické zajištění, čSSD je naopak podporuje.

Zajištění jednotné zkoušky by mělo přijít na 480 milionů korun a potom 165 milionů každý rok na provoz. V prvním roce by se státních maturit mělo zúčastnit přibližně 95 000 studentů z asi 1 300 škol.