Kalouskova strana se má jmenovat TOP 09

Praha - Strana, o jejímž založení uvažuje exministr financí a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, má nést značku TOP 09. Informaci získalo Rádio Česko. Pod zkratkou se prý skrývá název Tradice Odpovědnost Prosperita 09. Pro registraci nové strany potřebuje Kalousek tisíc podpisů, podle rádia už jich má trojnásobek. „Jsem v mimořádné časové tísni, protože předčasné volby budou v podstatě za pár týdnů, a proto jsme již zahájili sbírání podpisů, abychom byli připraveni z hlediska občanského souhlasu. Zákonný limit je tisícovka podpisů a tento počet my již bohatě překračujeme,“ řekl Kalousek. Zdůraznil ale, že zatím nepadlo definitivní rozhodnutí o založení strany.

„Pokud přemýšlíme o programu, stanovách, o tom, zda to založit, či nezaložit, tak samozřejmě přemýšlíme i o názvu. V každém případě nikomu nebudeme chtít sebrat ani název, ani grafiku, takže nikdo se nemusí obávat, že bychom převzali část jejich názvu. My nejsme tuneláři, a to ani ve smyslu politického marketingu,“ řekl Kalousek.

Podle Kalouska má být nová strana konzervativní pravicová a proevropská. Ve středu řekl, že pokud stranu založí, bude tento nový subjekt spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí. Jednání mezi představiteli hnutí a někdejším předsedou lidovců probíhají už několik dnů.

„Pokud novou stranu založím, bude středopravá a v této části politického spektra také hledám případné spojence. Starostové mi jsou svým pojetím politiky blízcí a oceňuji jejich každodenní kontakt s veřejností,“ řekl serveru Kalousek.

S KDU-ČSL Kalousek pravděpodobně končí

Někdejší předseda KDU-ČSL se už dříve rozhodl skončit u lidovců, důvodem jsou prý rozdíly v názorech na směřování strany. Kalousek se už v rámci své strany nehodlá nijak angažovat, a to bez ohledu na výsledek nadcházejícího lidoveckého sjezdu, kde se strana pravděpodobně rozštěpí. 

„Bezpečně vím, že se v KDU-ČSL už nehodlám angažovat jako profesionální politik. Ale co se týče ukončení členství, ještě definitivně rozhodnut nejsem. Pokud bych se ale rozhodl pro nový subjekt, pak by mé členství automaticky zaniklo,“ uvedl Kalousek.