Stát couvá od dohody o pozemcích pro D11

Hradec Králové - Vláda by měla zrušit plánovanou směnu pozemků pro dálnici D11 k Hradci Králové s farmářkou Ludmilou Havránkovou. Novinářům to dnes v Hradci Králové řekl ministr dopravy Gustáv Slamečka. Podle Slamečky by získání pozemků mělo místo ministerstva zemědělství opět řešit ministerstvo dopravy. To by pak postupovalo standardní cestou, jejíž součástí by mohlo být i vyvlastnění pozemků farmářky.

Topolánkova vláda loni na podzim doporučila směnit deset hektarů stavební půdy farmářky Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Směna nebyla dosud naplněna.

„S ministerstvem zemědělství jsme to projednávali. Bohužel to vypadá, že to nebude realizovatelné,“ řekl Slamečka. Dodal, že ministerstvo zemědělství by mělo požádat vládu o zrušení jejího podzimního usnesení. Dohodu podle něj nelze naplnit na straně Pozemkového fondu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dotčená farmářka Ludmila Havránková Slamečkovo vyjádření nechtěla komentovat, neboť se s ní od prosince o směně majetku nikdo nebavil. „Až mi to někdo oficiálně sdělí, budu se k tomu moci vyjádřit,“ řekla. Uvedla ovšem, že všechny podmínky směny splnila. V minulosti vždy upozorňovala, že za pozemky potřebné pro stavbu dálnice D11 chce výhradně jiné pozemky, na kterých by její rodina mohla dále hospodařit – nikoli peníze.

Pokud záležitost dostane zpět na starosti ministerstvo dopravy, může Havránkové se souhlasem ministerstva financí učinit standardní nabídku náhradních pozemků s finančním plněním. Pokud by s nabídkou Havránková nesouhlasila, přišlo by podle Slamečky na řadu vyvlastnění.

Spor s farmářkou po 15 letech končí, stavba dálnice D11 může pokračovat.
Zdroj: ČT24