Policie zadržela v Litvínově lidi, co protestovali na mítinku DS

Litvínov (Mostecko) - Policie dnes v Litvínově zadržela sedm mladých lidí, kteří přišli na předvolební mítink krajně pravicové Dělnické strany (DS) protestovat proti rasismu. Nejprve je k účastníkům mítinku nepustili členové antikonfliktního policejního týmu. Když neuposlechli výzvy policie, aby se rozešli, protože jejich akce není ohlášená, zasáhli proti nim těžkooděnci.

Prohledali je, zjišťovali jejich totožnost, spoutali je a odvezli na služebnu. Jeden z předvedených se podle policie dopustil přestupku proti shromažďovacímu právu a čeká jej správní řízení. „Na policejní služebně skončil i mladík, který je podezřelý z projevu sympatií k hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka na veřejném místě,“ doplnila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Zástupci iniciativy Studenti proti rasismu přijeli podle svého mluvčího Václava Klusáka do Litvínova upozornit na to, že Dělnická strana je zástěrkou pro organizování neonacistů. „Chceme poukázat i na desítky osob, jež byly v Česku v posledních 20 letech zavražděny neofašisty, kteří nyní kontrolují Dělnickou stranu,“ tvrdil.

Policie pacifisty zpacifikovala 

Studenti dorazili na mítink DS s vytištěnými jmény údajných obětí neonacistů a s plakátem „Chcete bílé Čechy? Počkejte si na sníh!“. Ve chvíli, kdy rozvinuli transparent s nápisem „Studenti proti násilí“, je však policejní těžkooděnci zpacifikovali. „Ministerstvo vnitra vyhlásilo, že rozvinutí transparentu není narušením povoleného shromáždění,“ marně policii přesvědčoval jeden ze zástupců iniciativy.

Mítink DS v Litvínově byl dnes v pořadí druhý. Zúčastnilo se ho zhruba 30 členů a příznivců strany. Promluvil k nim předseda DS Tomáš Vandas. Dnešního prvního mítinku DS v Postoloprtech se podle mluvčího lounské policie Tomáše Krupičky zúčastnilo 25 členů a příznivců DS. Podle něj se obešel bez incidentů. Poslední dnešní mítink začal v 16:00 v Mostě, zúčastnilo se ho na 50 lidí. Ani tuto akci neprovázely žádné konflikty.

Na pořádek při mítincích podle Světlákové dohlížela téměř stovka policistů pořádkových sil, kriminalistů a příslušníků dopravní policie. Na místě byli i policisté antikonfliktního týmu. „Před oběma akcemi policisté prováděli na příjezdových komunikacích důsledné kontroly motorových vozidel, zda osoby nepřevážejí zbraně či jiné obdobné předměty, které by mohly být zneužity. Žádné nezajistili. Kolem 18. hodiny bylo opatření ukončeno a na pořádek ve městech nyní dohlíží zesílené policejní hlídky,“ dodala.

Policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod