Řidiče od rychlé jízdy radary neodradí, nepomohly ani značky

Turnov/Mělník - Radary, které na Turnovsku měří rychlost vydělávají dál i přes upozorňující značky. Podle strážníků ale část řidičů jezdí tak, jako by tam značky ani radary nebyly. Tři radary měří přímo v Turnově a další tři v okolních obcích. Vypnuté byly pouze od ledna do začátku května, kdy radnice čekala na předpisovou značku. Radary zklidňují dopravu i v Mělníku, kde je provozuje společnost Czech Radar. Opozice tam prosadila zrušení smlouvy se soukromou firmou.

„Měříme od 5. 5. a za ten měsíc je tam téměř 2000 přestupků,“ uvedl velitel turnovské městské policie Luboš Trucka. Jestli řidiči na značky nedbají, nebo je vůbec neregistrují, to se strážníci jenom dohadují.

Řidiči tak nadále zůstávají zdrojem příjmů turnovské pokladny i soukromé firmy, od které si město radary pronajímá. Loni vybralo na pokutách tři a půl milionu korun. Sedmdesát procent jde soukromé firmě a někteří zastupitelé to kritizují jako byznys.

Reportáž Milana Brunclíka a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Stát tady umožňuje soukromé podnikání v oblasti, která by měla příslušet pouze státní policii,“ řekl zastupitel Turnova Otto Jarolímek (KONS).

Podle místostarosty Turnova Aleše Hozdeckého (ODS) měření a funkční radary zklidňují dopravu a pokuty platí pouze ti, co nesledují dopravní značení a nechtějí se přizpůsobit. Turnov si proto plánuje pronajmout i další radary, které se objeví do konce roku opět v Turnově a také na Malé Skále.

Radary jsou kontroverzním tématem i v Mělníku, kde funguje přes dva roky spolupráce se soukromou firmou Czech Radar, která odvede městu 7 milionů korun na pokutách, ale zůstane ji 21 milionů. Firma provozuje tři měřiče rychlosti. Mezi diskutované patří radar u železniční vlečky do továrny, kde vlak projede dvakrát do měsíce a málokterý řidič před kolejemi zpomalí na předepsanou třicítku.

Po velké vlně protestů opozice prosadila odpojení kontroverzního radaru a zrušení smlouvy se soukromou firmou. Vedení města se ale na květnovém zastupitelstvu výpověď pokusilo zrušit. Návrh neprošel, ale další hlasování o znovuzavedení měření bude na konci června.

Radar měřící rychlost u vlečky v Mělníku
Zdroj: ČT24