Lékaři si sami zaplatí za atestace

Praha - Atestace pro lékaře již nebudou zadarmo. Podle rozhodnutí vlády budou lékaři a zdravotní sestry muset za atestační zkoušky zaplatit 3 500 korun. Poplatky prosadilo ministerstvo zdravotnictví, prý mají mít výchovný efekt. Pořádání zkoušek je totiž nákladné a někteří zájemci ho berou na lehkou váhu.

„Často se stávalo, že byli přihlášeni uchazeči a pak se nedostavili. Ten důvod je opravdu takový, aby byli finančně motivováni,“ řekla náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová. Částka ale nemusí být konečná. Pokud lékaři u atestace neuspějí, tak za první opravnou zkoušku zaplatí 5 tisíc a za druhou pak 7 tisíc korun.

Poplatky se nelíbí velké části lékařů. „Je to další krok, který vede ke snížení lukrativity tohoto povolání,“ vysvětlil svůj postoj Štěpán Sulek, lékař čekající na atestaci. Negativně se k rozhodnutí vlády staví i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Nařízení považujeme za nehoráznost. Budeme se snažit dosáhnout jeho zrušení,“ uvedl Kubek.

Proti vládě se staví i poslanci napříč politickým spektrem. Například stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) oznámil, že vyhraje-li sociální demokracie volby, nové poplatky zruší. Atestace je pro lékaře nepostradatelná. Bez ní nesmí samostatně operovat nebo si otevřít vlastní soukromou praxi. Před zkoušku mohou lékaři nastoupit až po 5 letech praxe.

Vydáno pod