Pochod skinheadů ve Svitavách zhatil déšť

Svitavy - Asi 120 příznivců hnutí skinhead se dnes sjelo do Svitav na pochod za odsouzeného skina Vlastimila Pechance. Na akci dohlížely desítky policistů a také členové antikonfliktního týmu. Z původně plánovaného pochodu ale kvůli dešti sešlo. Setkání tak probíhalo pouze na svitavském vlakovém nádraží a skončilo v 16 hodin.

Při akci se nic vážného nestalo. „Účastníci zákon neporušili, pochod jsme rozpouštět nemuseli,“ řekla mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Policisté ještě budou sledovat rozcházející se radikály. Do Svitav totiž také přijelo několik anarchistů, ale projevy nijak nenarušili.

Bohumila Pechancová, matka odsouzeného:

„Akce mu asi může pomoci v tom smyslu, že ví, že kamarádi a účastníci akce za ním stojí, ale jeho procesu to, myslím, nijak pomoci nemůže.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Demonstrace se konala o měsíc později, než původně skini zamýšleli. Všechny předešlé víkendy si totiž zarezervovali anarchisté, aby pochod skinheadů zablokovali. Demonstraci proti vzrůstajícímu neonacismu uskutečnili poslední červencovou sobotu. Akce se zúčastnilo sedm desítek lidí. K žádným potyčkám nedošlo. Soud Vlastimila Pechance v roce 2003 odsoudil za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona na 17 let. Podle pořadatelů pochodu jde o justiční omyl. Násilný čin se stal v roce 2001.