Liberecký magistrát chystá očkování úředníků proti prasečí chřipce

Liberec - Liberecký magistrát chystá kvůli hrozící pandemii prasečí chřipky preventivní očkování svých zaměstnanců, městských strážníků i řidičů v městské dopravě. Chce tak zajistit bezproblémový chod města v případě, že se předpovědi hygieniků naplní. Asi 570 lidí by mělo být na podzim očkováno proti běžné chřipce, protože vakcíny proti té prasečí nebudou běžně dostupné. I toto očkování ale může podle odborníků průběh prasečí chřipky zmírnit, řekl novinářům liberecký primátor Jiří Kittner.

Kroky města nemají podle primátora vyvolat mezi lidmi paniku nebo strach z onemocnění. „Cílem opatření je naopak uklidnit občany a ujistit je, že město je připraveno na jakoukoli eventualitu,“ vysvětlil Kittner. Radnice podle něho do očkování svých lidí investuje dolem 150 000 korun, bude ale záležet na nich, zda nabídku využijí. „Nikoho do očkování nemůžeme nutit,“ poznamenal. Další desetitisíce investovala do nákupu jednorázových dezinfekčních ubrousků a dezinfekčních roztoků. „Pokud by to bylo třeba, jsme do 24 hodin schopni zajistit pro naše lidi také roušky a respirátory,“ dodal.

Opatření libereckého magistrátu je zatím v kraji ojedinělé. Další velká města jako Česká Lípa nebo Jablonec nad Nisou o podobném kroku neuvažují. Jedním z důvodů je mimo jiné napjatý městský rozpočet. Podle tajemníka libereckého magistrátu Marka Řeháčka se ale investice vyplatí. „Když budou pracovníci méně nemocní, ušetříme na nemocenských,“ vysvětlil.

Vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Prasečí chřipka v MHD

Liberecká radnice v souvislosti s prasečí chřipkou připravuje také informační kampaň v autobusech a tramvajích městské dopravy. Formou letáků chce obyvatele města informovat o tom, jak se v případě pandemie chovat. Radnice se na prasečí chřipku připravuje, přestože její výskyt ve městě je zatím minimální. Vyšetřeno bylo dosud deset lidí a v jediném případě byly výsledky pozitivní. V celém Česku bylo do konce srpna zaznamenáno 258 případů prasečí chřipky, žádný člověk na ni zatím nezemřel.