Politické řešení krize chce ČSSD až po rozhodnutí ÚS

Praha - Sněmovna by měla rozhodnout o systémové změně ústavy, která umožní vyhlásit předčasné volby, počkat až na čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS). Novinářům to dnes řekli předseda ČSSD Jiří Paroubek a představitel strany a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Říjnový termín ČSSD nadále podporuje a chce ho prosadit i na nedělním jednání politických špiček.

„Každá varianta ústavního řešení bude samozřejmě vyžadovat, aby ji začala projednávat Poslanecká sněmovna v příštím týdnu a z hlediska rozhodnutí o výsledné variantě by bylo dobré, abychom znali čtvrteční výsledek jednání ústavního soudu,“ upřesnil Hašek.

Michal Hašek:

„My hledáme východisko, které bude ústavně nejbezpečnější a dovede Českou republiku k říjnovým volbám.“

TK ČSSD o řešení ústavní krize (zdroj: ČT24)

Podle Paroubka také není vyloučeno, že sociální demokraté přijdou na schůzku i s novým návrhem ústavní změny vedle dvou, které už připravil expertní tým. Podle odborníků by bylo možné uspořádat volby buď v říjnu, nebo v listopadu. Zástupci ODS ale dnes uvedli, že prosazení listopadového termínu bude ústavně čistší.

Podle politologů lpí ČSSD na říjnovém termínu kvůli politickému profitu

ČSSD podle politologů lpí více než ostatní parlamentní strany na původním říjnovém termínu předčasných voleb proto, že se obává vyčerpání své volební kampaně, s níž začala dříve než ODS, a poklesu přízně veřejného mínění, které je jí nyní nejvíce nakloněné. Nemyslí si ale, že jsou obavy sociálních demokratů reálné. Připouštějí však, že do kampaně investovala dosud nejvíce peněz, a proto by také na odložení voleb nejvíce doplatila.

Michal Hašek
Zdroj: ČT24