Návštěva papeže omezí dopravu - zastaví také část D1

Brno - Návštěva papeže Benedikta XVI. v Brně se blíží a týmy organizátorů už pracují na posledních detailech. Na slavnostní mši u brněnského letiště má dorazit zhruba 100 tisíc poutníků. V pohotovosti proto budou všechny brněnské autobusy, dráhy vypraví mimořádné vlaky a na den se zastaví provoz na části dálnice D1. Namísto obvyklého proudu aut zde bude mezi 196. a 203. kilometrem 27. září parkovat 2000 autobusů. „Doba uzavření dálnice bude od 18:00 v sobotu, což je 26. září, do 20:00 v neděli, což je 27. září, samozřejmě pokud se autobusy rozjedou dříve, dojde k uklizení dálnice a dálnice bude otevřená pro motoristy dříve,“ informuje Karel Pospíšil, vedoucí operačního odboru Krajského ředitelství policie. V době uzavírky mohou řidiči místo objet přes Brno.

Pro ty, kteří se na bohoslužbu vypraví osobním autem, bude připravené obří parkoviště v prostoru starého letiště, které pojme až 25 tisíc aut. Nikde jinde ovšem policie nebude parkování tolerovat a do okolí letiště se ani žádná auta nedostanou. Z parkoviště budou jezdit kyvadlové autobusy a další budou vyrážet od brněnského hlavního nádraží, a to i v minutových rozestupech.

„Autobusy budou vypravovány dispečery přímo na jednotlivých stanovištích podle aktuální potřeby, takže na všechny cestující by se mělo dostat, ale apeluji, že je potřeba si cestu na letiště naplánovat s předstihem a vyrazit již dříve,“ říká Jan Seitl, vedoucí dopravního odboru DPMB.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Dopravu výrazně podpoří vlaky

Sto dvacet autobusů doplní vlaky. Přijede několik mimořádných rychlíků i regionálních vlaků. Obvyklé spoje dráhy posílí na maximum. Mezi hlavním nádražím a Slatinou pojedou kyvadlové spoje. Rychlíky, které normálně Slatinou a Šlapanicemi jenom projíždějí, v místě zastaví.

„Doprava v těchto dvou stanicích bude fungovat na systému metra. Vlak zastaví, vyhrne se z něj tisíc cestujících, vlak odjede pryč a na jeho místo přijíždí vlak další,“ uvedl Pavel Karšulín, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Brno.

Příští týden už začnou stavební práce

Na samotném letišti se také začíná pracovat. Zatím jsou vyměřené jednotlivé sektory, ve kterých budou věřící rozsazeni. „V příštím týdnu již nastupuje stavební firma, která začne realizovat stavební práce, tak aby v pátek příštího týdne v areálu stálo již zastřešení pódia,“ vysvětluje hlavní koordinátor příprav návštěvy papeže v Brně Petr Zelenka.

Biskupství se už přihlásilo 80 tisíc věřících, dalších 20 tisíc se ještě čeká. Připravovaný areál ale dokáže údajně pojmout až 150 tisíc lidí.