Soukup utahuje kohouty: Kampaň Zubové už financovat nechci

Praha – Poslankyně Olga Zubová má problém. Podnikatel Jaromír Soukup, který jí financoval volební kampaně, už s dalším sponzorstvím nepočítá. Důvodem je posunutí termínu předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. V nich se Zubová, která pomohla svrhnout vládu Mirka Topolánka, uchází o hlasy coby předsedkyně Demokratické strany zelených, jenže na kandidátce ČSSD. Tam ji protlačil právě Soukup.

Kampaň Olgy Zubové v eurovolbách i volbách do Poslanecké sněmovny stála Soukupa miliony. Podle některých zdrojů ho pokus poslankyně dostat se do Evropského parlamentu přišel na více než dvacet milionů. Strana v nich získala pouhých 0,62 % hlasů. Teď je však s financováním konec. „Pokud se volby budou nadále odkládat, už nejsem ochotný dát další peníze do kampaně Olgy Zubové. Propásli svou šanci a s další podporou nemohou počítat,“ řekl serveru Týden.cz podnikatel.

Mecenáš Soukup sponzoroval i Stranu zelených

Soukup se netají svými politickými ambicemi. „Říkejte mi český Berlusconi,“ požádal například redaktorku MF Dnes, která se jej ptala, jak by popsal svou pozici v českém byznysu a politice. Čtyřicetiletý podnikatel dříve působil ve Straně zelených a sponzoroval i její kampaň v roce 2006. S tehdejším předsedou Martinem Bursíkem se však rozešel ve zlém. Poté zamířil do nově vznikající Demokratické strany zelených. I té sponzoroval kampaň. Naposledy se mu podařilo dostat Zubovou na volitelné místo kandidátky ČSSD.

Olga Zubová byla do roku 2005 členkou ČSSD. Poté vstoupila do Strany zelených, z ní však byla začátkem března tohoto roku společně s Danou Kuchtovou a Věrou Jakubkovou vyloučena. Záhy poté založila Demokratickou stranu zelených a později se stala její předsedkyní. Místopředsedou strany je právě Soukup. Nyní Zubová kandiduje opět za ČSSD.