Trať na Kaplicku bude po nehodě průjezdná až večer

Omlenice (Českokrumlovsko) - Železniční trať u Omlenic na Českokrumlovsku, kde v úterý odpoledne po střetu s autem vykolejil nákladní vlak, bude dnes průjezdná až po 22:00, informoval o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Původně avizované zprůjezdnění první elektrifikované koleje kolem druhé hodiny se ukázalo jako příliš optimistické, rozsah poškození na trati je podle něj větší. Až do zprovoznění musejí cestující na této mezinárodní trati vedoucí z Rakouska do Českých Budějovic počítat v úseku mezi obcemi Kaplice a Rybník s náhradními autobusy.

Vlak vykolejil v úterý ve 14:45 poté, co mu do jízdní dráhy na nechráněném přejezdu vjel z dosud nezjištěných příčin dvacetiletý řidič osobního auta, který nehodu nepřežil. Nikdo další zraněn nebyl. Při nehodě vykolejilo deset vagonů a lokomotiva v délce asi 140 metrů.

„Ve 4:00 se na místo dostaly dva vyprošťovací kolejové jeřáby z Plzně a Prahy, přičemž jeden z nich na cestě zdržel sebevrah. V 11:30 se jejich posádkám podařilo lokomotivu a vagony dostat zpět na koleje. Od 8:40 několik čet souběžně pracuje na obnově trati. Opravuje se elektrická trakce, zabezpečovací zařízení, sdělovací kabely, výhybky, návěstidla, pražce a koleje. Staví se prakticky nová trať,“ popsal situaci Halla.

Po nakolejení vagonu a lokomotivy se podle Hally ukázalo, že rozsah škod je větší, než se předpokládalo. Železničáři teď odhadují, že první kolej bude opravená mezi 22:00 a 24:00. Druhé dvě se podaří zprůjezdnit asi až ve čtvrtek odpoledne nebo navečer. Celkem se v místě nehody vystřídá asi stovka lidí. Škody překročily osm milionů korun.