Kluby často neposílají sportovce na povinné prohlídky

Praha – Podle lékařů sportovní kluby v zemi ignorují zákon o povinných sportovních lékařských prohlídkách. Ty přitom můžou u sportovců odhalit vážné zdravotní obtíže, nejen vrozené,ale i způsobené zátěží, a tím předejít tragickým úmrtím, ke kterým občas dochází.

Problém se týká profesionálních i amatérských sportovních klubů. „Platí legislativa o sportovních prohlídkách, ale kluby ji ignorují,“ domnívá se Luboš Hrazdíra z České společnosti tělovýchovného lékařství. Navíc většina mládežnických sportovních klubů, které hrají nižší soutěže, řeší problém s prohlídkami jednoduše. Místo lékařské prohlídky napíšou potvrzení o zdravotní způsobilosti rodiče.

Na defibrilátory chybí peníze

Sportovní kluby ignorují povinné lékařské prohlídky (zdroj: ČT24)

Funguje to sice jako alibi pro sportovní kluby, ale nic to neřeší. Některé profesionální kluby svým hráčům už od žákovské kategorie prohlídky nařizují, například FC Vysočina Jihlava se takový postup už vyplatil. Hned u dvou hráčů byla zjištěna zdravotní rizika. Ministerstvo školství proto chce, aby kluby a svazy povinné prohlídky zanesly do svých norem pro registraci sportovců co nejdříve.

Dalším problémem jsou chybějící defibrilátory, přístroj, který zachránil život třeba hokejovému obránci Jiřímu Fischerovi. Teď už je musí mít i druholigové hokejové kluby. Defibrilátor ale stojí kolem padesáti tisíc korun a pro malé sportovní kluby může být problém si je pořídit.