Vláda se pokusí znovu zrušit Dělnickou stranu, pomůže jí advokát Sokol

Praha - Vláda pokračuje ve své snaze zrušit extremistickou Dělnickou stranu. Podá proto k Nejvyššímu správnímu soudu další návrh na její zrušení. První pokus soud letos na jaře odmítl s tím, že byl špatně připraven. Premiér Jan Fischer na brífinku oznámil, že materiál je nyní připravený na nejlepší možné úrovni. Existuje podle něj ale stále riziko, že ani napodruhé vláda neuspěje. Tentokrát ji však bude u soudu zastupovat advokát Tomáš Sokol. Termín, kdy by mohl soud rozhodnout, zatím nelze předvídat.

Vláda zatím podobu návrhu nezveřejní. Nejdříve se s ním budou moci seznámit Dělnická strana a soud. Podle Fischera jsou k němu tentokrát připojeny audio a videonahrávky. Materiál má 66 stran a 88 příloh. „Jedná se o stovky stran, dvě DVD,“ uvedl ministr vnitra Martin Pecina. Na tiskové konferenci předvedl fotografie spojující stranu s pravicovým extremismem. „Věřím, že budeme úspěšní. Jsem bytostný optimista. Proti praktikám, které se vyskytují v extremistickém hnutí, musíme postupovat stále. Toto je jeden krok, který vláda udělala,“ konstatoval Pecina. Naopak Dělnická strana považuje rozhodnutí vlády za důkaz stoupající popularity strany mezi občany.

Na návrhu od jara pracoval s odborníky zabývajícími se extremismem a pracovníky akademické sféry. Ministerstvo spolupracovalo také se zkušenými advokáty, oslovilo známého advokáta Sokola, který bude úřad zastupovat spolu s pracovníkem ministerstva. Pecina dále uvedl, že na materiálu spolupracoval také s policií. Návrh podle něj zapadá do dosavadní práce vlády. Kabinet například na jaře schválil strategii boje proti extremismu.

Za úkol si autoři návrhu dali podle Peciny prokázat přičitatelnost protiprávní činnosti celé politické straně, nikoli jen jednotlivých členů. Obava premiéra, že návrh znovu neuspěje, podle Peciny vyplývá z toho, že Dělnická strana nemá zastoupení v nejvyšší politice a soud by mohl být benevolentnější. Pecina ale argumentuje tím, že bezprostřednost hrozby a proporcionalita sankce je splněna už tím, že členové DS jsou členy několika zastupitelstev.

Vydáno pod