Americká delegace v Praze vysvětlovala zrušení radaru

Praha – Americká delegace přiletěla do Prahy vysvětlovat, proč už Spojené státy nechtějí v Česku umístit radar protiraketové obrany. Ministr zahraničí Jan Kohout po setkání uvedl, že USA přehodnotily bezpečnostní hrozby. Výrazně prý vzrostla hrozba užití raket krátkého a středního doletu, proto se mění i celková architektura protiraketového systému. V něm už Spojené státy nepočítají s tím typem radaru, který se měl do Brd převést z Tichomoří.

Američané chtějí nový systém vybudovat na půdorysu Severoatlantické aliance a Česko se do něj bude v případě svého zájmu moci zapojit. Podle Kohouta bude záležet jen na naší aktivitě. „Shodli jsme se také na tom, že o bezpečnosti aliančních partnerů se rozhoduje v Praze, Washingtonu, Bruselu a nikoliv v Moskvě. Přesto máme zájem na spolupráci s Ruskou federací v oblasti ochrany proti raketám, neboť čelíme společným hrozbám,“ zdůraznil ministr zahraničí.

Nový systém protiraketové obrany bude prý flexibilnější i levnější, postupně má chránit Evropu i proti raketám dlouhého doletu. Systém se opírá o vývoj nových a účinnějších technologií. Náměstkyně ministra obrany pro politické záležitosti Michele Flournoyová a náměstkyně ministryně zahraničí Ellen Tauscherová ale uvedly, že rozhodnutí americké strany rozhodně neznamená ústup od projektu protiraketové obrany, ale naopak posílí ochranu celé Evropy.

Brífink ministra zahraničí po jednání s americkou delegací (zdroj: ČT24)

Kohout také zdůraznil, že konec radaru neznamená zrušení doprovodných smluv o vědeckotechnické spolupráci mezi ČR a USA. Už dříve totéž uvedli premiér Jan Fischer a ministr obrany Martin Barták.