Proděkan plzeňských práv opsal disertaci, prý to byla provokace

Plzeň - Proděkan plzeňské právnické fakulty Ivan Tomažič opsal značnou část své disertační práce, kterou obhájil před třemi lety. Na případ upozornily sobotní Lidové noviny. Tomažiče prý odhalil jeden z plzeňských akademiků, který si náhodou disertační práce všiml v knihovně a srovnal ji s databázemi právnických textů, z čehož vyplynulo, že v práci jsou opsané celé desítky stran. Tomažič a druhý proděkan Milan Kindl dnes přišli s vysvětlením: Práce je prý opsaná záměrně, aby se zjistilo, kdo z fakulty vynáší informace a snaží se ji poškodit. Ostatní pedagogové tomu ale nevěří.

Tomažičovým školitelem byl právě Kindl a oponentem děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. Textová analýza ukázala, že i děkanův oponentský posudek je plagiát, který kopíruje dvanáct let starý článek z odborného časopisu Právní rozhledy.

Ivan Tomažič ještě minulý týden pro LN tvrdil, že „citace jsou přípustné“. Po připomínce, že jde o mnohastránkové pasáže, rezignovaně řekl: „Zřejmě budu muset z fakulty odejít.“ Teď tvrdí, že nic takového neřekl a že to redaktor překroutil. Vyjádření děkana Zachariáše se nepodařilo LN získat, tento týden byl v zahraničí.

Dnes přišli Tomažič s Kindlem s verzí řízené provokace, kdy prý na „donašeče a špiona“ nalíčili past. Podle Kindla nechali svázat dvě práce, „naskenované bláboly“, jednu pod Tomažičovým jménem a druhou, kterou zatím prý špion neodhalil. Pravá Tomažičova vědecká práce je prý jiná a prošla řádnou obhajobou. Podvrh byl umístěn do knihovny a zůstat tam měl do konce září. Oba proděkani připouštějí, že jejich postup může vypadat divně, ale podle svých slov neměli jinou možnost. Ostatní pedagogové označují tuto verzi za šílenou. Navíc se mohlo stát, že by si podvrh kdokoliv vypůjčil, pracoval s ním a citoval z něj, aniž by věděl, že se jedná o plagiát. Ve středu prý vedení fakulty rozhodne, jak a kde „pravou“ práci zveřejní.

Kdo také na plzeňských právech získal diplom:

  • primátorka Chomutova Ivana Řápková
  • starosta Prahy 5 Milan Jančík
  • někdejší premiér Stanislav Gross
  • polistopadový politik Jan Ruml
  • modelka Andrea Verešová

vedoucí sekce marketingu ČSSD Petr Dimun - v současnosti studuje

Lidové noviny si nechaly disertaci posoudit odborníkem, který se domnívá, že při takovém rozsahu plagiátorství nejde o nedbalost, ale o úmysl, což by znamenalo, že se může jednat o trestný čin. Redaktor Lidových novin Tomáš Němeček, který kauzu sleduje, v Událostech, komentářích dnes oznámil, že na děkana i oba proděkany podal dnes trestní oznámení.

„Podle mého názoru je tam skutečně důvodné podezření pro spáchání trestného činu porušování autorských práv,“ potvrdil i Jan Kocina z katedry trestního práva Západočeské univerzity v Plzni. „Ta situace je velmi absurdní a pro aktéry určitě nepříjemná. Zcela nepochybně došlo k poškození pověsti právnické fakulty,“ dodal Kocina.

Plzeňská práva jsou v krizi

Plzeňská právnická fakulta má už tak vážné problémy. Kvůli nepřesvědčivým vědeckým výsledkům jí loni akreditační komise ministerstva školství zakázala přijímat vysokoškoláky do doktorského studia. Fakulta sice částečně uspěla v rozkladovém řízení, takže doktorandy přijímat smí, ale místo původních šesti oborů má nyní akreditovány jen dva. Řada učitelů proti vedení fakulty vystoupila a požadovala zásadní změny. O místo vedoucí katedry trestního práva vzápětí přišla nejhlasitější kritička Helena Válková. Pokud se prokáže, že práce, za kterou získal Tomažič doktorský titul, je plagiát, tak podle Válkové musí celé vedení fakulty odstoupit. Věc je tak vážná, že by ji měl řešit rektor, domnívá se. Děkan Zachariáš vzal odvolání Válkové dnes zpět.

Rektor Západočeské univerzity Josef Průša zatím nechce do kauzy vstupovat a čeká na stanovisko kárné komise.