Podle Paroubka by měl Topolánek zabránit ústavní stížnosti na Lisabon

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek by měl zabránit senátorům své strany v ústavní stížnosti na Lisabonskou reformní smlouvu. Myslí si to šéf sociální demokracie Jiří Paroubek, jinak prý totiž hrozí, že Česko nebude mít eurokomisaře. Oddalováním ratifikace Lisabonské smlouvy může podle Paroubka Česko sama sebe posadit do zadních lavic a ztratit vliv na evropské dění. ČSSD na funkci eurokomisaře navrhuje Vladimíra Špidlu, který ji nyní zastává, nebo ekonoma Jana Švejnara.

Pokud totiž nebude Lisabonská smlouva přijata, pak bude podle evropského poslance Jiřího Havla platit smlouva z Nice, ve které se uvádí, že komisařů musí být méně, než je členských zemí unie, pokud jejich počet dosáhne 27. Tento počet unie dosáhla přijetím Bulharska a Rumunska.

ODS ale už dříve tento argument sociálních demokratů odmítla s tím, že to nemusí automaticky znamenat, že právo na nominaci svého eurokomisaře ztratí právě Česko. Staronový šéf Evropské komise José Barroso nicméně již varoval Iry, že by mohli přijít o eurokomisaře, jestliže odmítnou Lisabonskou smlouvu v druhém referendu začátkem října. Kromě irského referenda se čeká také na Německo, Polsko a Českou republiku, kde chybí podpis prezidentů. Prezident Václav Klaus již oznámil, že o svém postoji k Lisabonské unijní smlouvě rozhodne až jako poslední v Evropě.

Občanští demokraté mají také vlastní kandidáty na člena Evropské komise. Jsou jimi Jan Zahradil a Alexandr Vondra (oba ODS). Lidovci navrhují na tento post někdejšího ministra Pavla Svobodu (KDU-ČSL). Lídr strany TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes prohlásil, že odpovědnost za výběr nového českého zástupce v Evropské komisi je na vládě premiéra Jana Fischera, dodal ale, že jeho někdejší vládní kolega Vondra má potřebné znalosti a práci by zvládl.