V Chrudimi otevřeli první hospic v kraji, v dalších stále chybějí

Praha/Chrudim - Občanské sdružení Smíření dnes po šesti letech úsilí otevřelo v Chrudimi hospic, zařízení pro nevyléčitelně nemocné. Pacienti v něm budou moci důstojně dožít, případně za přítomnosti svých blízkých. Chrudimský hospic je jediným zařízením svého druhu v Pardubickém kraji, v Česku jich je v současnosti celkem 14. V Libereckém, Karlovarském kraji a na Vysočině ale pořád není ani jediný.

„Byla to obtížná práce. Ministerstvo zdravotnictví nám dalo jen deset milionů, zbytek jsme postupně sehnali od kraje, obcí, od spousty firem a jednotlivých dárců,“ popsal složité obstarávání financí na nový hospic v Chrudimi jeho ředitel Jiří Košťál. Vybudování instituce přitom stálo zhruba 90 milionů korun. Sdružení vybudovalo hospic díky své nesmírné vytrvalosti doslova od nuly. Muselo o jeho potřebnosti přesvědčit radnice, politiky i veřejnost, stát, který původně přislíbil větší část peněz, nakonec poskytl jen první platbu, rozestavěnou budovu musel zachraňovat kraj a obce regionu.

Třeba Liberecký kraj potřebuje hospic s pětadvaceti lůžky, jehož výstavba by přišla na zhruba 100 milionů Kč. „Specializovanou pomoc tady nemocní a jejich příbuzní nenaleznou,“ posteskla členka sdružení Hospic pro Liberec Halina Doležalová. V krajské kase ale chybí finance a stavba domu pro důstojné dožití se proto musí odložit.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Hospic Dobrý pastýř ve Středočeském kraji rok po otevření stále dluží stavební firmě 13,5 milionu korun a není schopný závazek splácet. „Je to boj o přežití, a to každý měsíc,“ popisuje situaci ředitelka Jitka Thurnvaldová. Provozovatelé hospiců doufají, že se jejich situace zlepší se změnou zákona o péči o zdraví lidu, kterou však zákonodárci stále odkládají. Platná norma z roku 1966 totiž s hospici vůbec nepočítá.