Liberečtí silničáři očekávají sníh

Liberec – Krajská správa silnic v Libereckém kraji, na jehož území leží Krkonoše a Jizerské hory, očekává první sníh na silnicích. Na brzký příchod zimy, která podle meteorologů dorazí asi o měsíc dříve než obvykle, připravili silničáři část svých vozidel a naplnili zásobníky s posypovým materiálem. Na zimní pneumatiky začali masově přezouvat také motoristé v regionu, některé servisy proto již mají plno až do konce týdne.

Nasněžit by mělo ve výškách nad 500 metrů již tento týden, na horách by mohla ve středu ležet až půlmetrová sněhová vrstva. Silničáři kromě údržby komunikací chtějí na osmi místech v Krkonoších a Jizerských horách osadit značky Zimní výbava.

„Tak brzký příchod zimy v posledních letech nepamatujeme,“ poznamenal náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje Jiří Daníček. Silničáři doufají, že se ještě oteplí a sníh na většině míst roztaje, aby mohli dokončit některé stavby.

I v případě, že se tak stane, bude stát v každý zimní den údržba komunikací v jednom z nejmenších českých krajů až milion korun. „Z 2 100 kilometrů silnic II. a III. třídy se v kraji nebude udržovat jen 85 kilometrů,“ upozornil krajský radní pro dopravu Martin Sepp. Silničáři se tak nebudou starat pouze o několik málo frekventovaných komunikací, po nichž nejezdí ani veřejná doprava, bez údržby bude stejně jako v minulých letech také silnice kolem přehrady Souš. Nádrž v Jizerských horách slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko a s prvním sněhem se pravidelně pro dopravu uzavírá.