K dohodě vlády s farmářkou kvůli D11 stále chybí posudek

Hradec Králové - Vláda v dnešním termínu nedostane podepsané smlouvy s farmářkou Ludmilou Havránkovou o získání jejích pozemků pro dostavbu dálnice D11 k Hradci Králové. Stále totiž není hotový znalecký posudek pro ocenění směňovaných pozemků. Dnešek si přitom jako termín pro předložení smluv k projednání stanovila vláda v únoru ve svém harmonogramu pro získání pozemků. Spor o pozemky se vleče už 16 let, dálnice končí tři kilometry před městem.

Podle vládního zmocněnce Iva Tomana se však nesplněním termínu nic neděje. 23. duben byl podle jeho slov brán jako pracovní, posun bude kvůli znaleckému posudku o několik dní. Na nejbližší zasedání vlády by se smlouvy mohly dostat. „Je to ve finále, smlouvy se dopilovávají,“ řekl Toman. Vládní harmonogram přitom počítal s tím, že pokud se dohod nedosáhne dodneška, bude zahájeno vyvlastnění půdy farmářky.

Vedoucí vládního vyjednávacího týmu Michal Frankl před dvěma týdny po jednáních s Havránkovou oznámil, že se obě strany dohodly na textech smluv. Frankl přitom po jednání uvedl, že znalecký posudek i parafování smluv by mohly být hotové dodneška.

Vládní dohoda s Ludmilou Havránkovou spočívá v tom, že farmářka za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary s finančním dorovnáním podle znaleckých posudků. Navíc dostane ještě dalších 130 hektarů státních pozemků do nájmu. Havránková již dříve uvedla, že s principy řešení souhlasí.

Michal Frankl
Zdroj: ČT24