Obviněným z úniku půlmiliardy z konta ČKA hrozí deset let vězení

Praha – Dneškem pokračuje líčení před pražským městským soudem ve věci dceřinné společnosti státní České konsolidační agentury Galileo Real. Řeší se to, kdo může za to, že se z účtu této společnosti ztratila půlmiliarda korun. Podle obžaloby za to můžou dva muži - bývalý manažer dceřinné společnosti Galileo Real Jan Šik, který měl porušit povinnosti při správě cizího majetku, a podnikatel Miloš Skořepa, který měl podvádět. Oba tvrdí, že za nic nemůžou. Pokud jim soud prokáže opak, můžou jít do vězení až na 10 let.

První z obžalovaných Jan Šik založil svou obhajobu na tom, že chtěl jenom zhodnotit peníze v zahraničí. Pět set milionů korun podle výpovědi poslal v roce 2005 na radu druhého obžalovaného Skořepy na účet ve švýcarské bance, o kterém se domníval, že patří společnosti Galileo Real. Ta ale v United bank of Switzerland žádné konto neměla.

Obhájkyně druhého obžalovaného Miloše Skořepy, který je stíhán jako uprchlý, ale nabízí další vysvětlení. Podle ní Skořepa nepodváděl. „Je nutno se zaměřit spíše na ostatní osoby, které vůbec umožnily, aby struktura byla natolik nepřehledná, že byl do společnosti dosazen člověk jako obžalovaný Šik, který neměl žádné zkušenosti,“ řekla novinářům obhájkyně Klára Slámová.

Obžalovaní v kauze ČKA a společnosti Galileo Real se cítí neviní (zdroj: ČT24)

Skořepa dále podle ní již dříve uvedl, že se peníze na jeho účet dostaly „kvůli jednání Savova“. Podnikatel František Savov, hlavní svědek případu, mu prý slíbil zajištění úvěru a částka na jeho účtu pocházela z tohoto úvěru. „Můj klient nikdy nepopíral, že by prostředky neskončily na účtech, jak je uvedeno v obžalobě,“ prohlásila advokátka.

Právě Savov měl být podle výpovědi obou obžalovaných jejich prostředníkem a soud proto doufal, že do případu vnese více světla. Ani on se ale na jednání nedostavil. Rozsudek je zatím naplánovaný na pátek.