Velitel v Lógaru údajně svedl ztrátu počítače na smrtící útok Tálibánu

Lógar - Český velitel kontingentu v afghánském Lógaru Ivo Střecha se údajně pokusil využít smrtelné exploze, která v Afghánistánu před dvěma lety zabila jednoho českého vojáka a další lidi zranila, aby zamaskoval ztrátu počítače s citlivými vojenskými daty. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Skutečnost, že se armáda pokusila ztrátu notebooku utajit, vyšla najevo až nyní. Obrněný vůz s pěti českými vojáky najel na konci dubna roku 2008 v afghánské provincii na minu. Jeden voják přišel o život, dalšího výbuch zmrzačil, ostatní vyvázli se zraněními.

Plukovník Střecha se pokusil situace využít a přesvědčoval jednoho z vojáků, aby tvrdil, že ve voze byl ztracený armádní počítač a exploze ho zničila. Voják byl z výbuchu v šoku a souhlasil, pak si ale vše rozmyslel a případ nahlásil armádní policii.

Údajně se jednalo o pracovní počítač jednoho z českých velitelů podřízených Střechovi. Notebook obsahoval data o české jednotce. Kam zmizel, není jasné.

Generální štáb potvrdil informace MfD o tom, že se notebook ztratil. Podle mluvčí Jany Růžičkové chtěl ale Střecha pouze pomoci podřízenému, který za počítač zodpovídal. Armáda Střechu potrestala pokutou.

Plukovník v současnosti velí mechanizované brigádě v Hranicích na Moravě a zanedlouho má převzít prestižní funkci šéfa velitelství výcviku a doktrín ve Vyškově. Ani jeden z aktérů se nechce k případu vyjadřovat.

Extremismus a rvačky v české armádě

Vedení české armády musí poslední měsíce řešit i jiné problémy. Ve vojenských řadách podle odborníků sílí extremismus, několik vojáků například čelí podezření, že veřejně nosili na šatech nacistické symboly. Dva vojáci, kteří působili v provincii Lógar, měli symboly jednotek SS na přilbách. Příslušníci české mise v Kosovu se zase loni v září opili a poprali, v říjnu čtyři další čeští vojáci kouřili marihuanu nebo hašiš.

Vydáno pod