Pražský vrchní soud zmírnil doživotní trest několikanásobnému vrahovi

Praha - Pražský vrchní soud zmírnil několikanásobnému vrahovi Romanu Fidlerovi doživotní trest, který mu v dubnu uložil Městský soud v Praze. Podle dnešního rozsudku stráví za mřížemi 25 let. Muž loni ubodal svého spolubydlícího a poté mu usekl hlavu. Už na počátku 90. let usmrtil dvě ženy, za což byl odsouzen na 14 let vězení. Právě kvůli tomu mu uložil pražský městský soud přísný trest doživotí.

Fidler se loni v září pohádal se svým známým, s nímž sdílel stavební buňku v pražských Vysočanech. Poté ho třináctkrát bodl nožem, převážně do krku a hrudníku. Navíc pak známému, který už v té době byl pravděpodobně mrtvý, usekl hlavu sekerou. Obě části následně poblíž stavební buňky pohodil do křoví a částečně zahrabal trávou a listím. K vraždě se přiznal přátelům, kteří mu však nevěřili. Za tři dny je proto dovedl k mrtvole a jeden z přátel pak informoval policii. 

Vrah se hájil tím, že ho k činu přiměl strach o život. Jeho spolubydlící ho prý napadl s nožem v ruce. Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie má odsouzený sklony chovat se ve vyhrocených situacích agresivně. Shodně uvedli, že by se podobného činu zřejmě dopustil znovu.

Fidler byl již v roce 1993 pravomocně odsouzen za vraždu dvou žen. Z vyměřeného čtrnáctiletého trestu si ve vězení odpykal zhruba devět let. Pak byl podmíněně propuštěn. Muž tvrdí, že vraždy nespáchal.