Radní souhlasí s návrhem, aby se v Praze volilo v sedmi obvodech

Praha - V hlavním městě se bude v podzimních komunálních volbách zřejmě volit v sedmi volebních obvodech. Dnes o tom rozhodli radní, návrh ještě musí schválit zastupitelstvo, které se sejde příští čtvrtek. I tam má ale ODS většinu. Rozšířit počet obvodů navrhlo vedení pražské ODS. Opozici se však nelíbí, protože znevýhodňuje malé strany. Radní zároveň rozhodli, že by se měl počet zastupitelů snížit ze současných 70 na 63, tím by měl rozpočet ušetřit řádově několik milionů korun ročně.

Opozice se obává, že vyšší počet obvodů a menší počet zastupitelů ve volbách znevýhodní malé strany. V některých obvodech by prý ani deset procent hlasů nemuselo stačit ke vstupu do zastupitelstva. „Více obvodů znamená těžší situaci pro malé strany. Pro získání jednoho zastupitelského postu bude potřeba více procent hlasů, což menší strany diskriminuje,“ uvedl zastupitel Jiří Dientsbier (ČSSD).

Podle sociálních demokratů se navíc Pražanům zkomplikuje možnost dát svým oblíbeným kandidátům preferenční hlas: „V momentě, kdy v nějakém obvodu bude kandidovat například Jiří Dienstbier, tak ve zbylých šest obvodech nebude na kandidátce. To znamená, že 85 % občanů, kteří by mu chtěli dát hlas, tak nebude moct,“ vysvětluje předseda pražské ČSSD Petr Hulínský.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Ačkoli to někteří občanští demokraté v minulosti neoficiálně přiznávali, nyní to popírají. Náměstek primátora Milan Richter (ODS) uvedl, že je změna logičtější a umožní voličům lepší přehled o kandidátech. Na kandidátce totiž nebudou uvedeni všichni uchazeči o zastupitelská křesla, ale pouze kandidáti z konkrétního obvodu. Podle představ magistrátu tak voliči budou mít větší možnost poznat kandidáty ze svého obvodu. V minulých komunálních volbách se v Praze volilo pouze v jednom obvodu, v roce 2002 pak v pěti.

Lidovci a sociální demokraté dokonce ve sněmovně prosazovali zákon, podle kterého by se hlavní město stalo jen jedním obvodem. „Z hlediska přepočtu hlasů je to nejčistší varianta. Více obvodů zvyšuje hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva,“ tvrdí sociálnědemokratický zastupitel Miroslav Poche. Návrh sice neuspěl, ČSSD ho ale do sněmovny předloží znovu a nápad podporují i Věci veřejné nebo TOP 09. Pokud by ale nakonec prošel, platila by změna až pro další volby v roce 2014.

Radní schválili půjčku od Evropské investiční banky

Praha si v letošním roce půjčí od Evropské investiční banky (EIB) celkem 225 milionů eur (zhruba 5,8 miliardy korun). Původně si přitom Praha plánovala půjčit o 175 milionů eur méně. Nabídku EIB muselo město využít do konce června. Peníze z úvěru budou mimo jiné použity na investice dopravního podniku. Záměr bude muset schválit ještě zastupitelstvo.

Představenstvo dopravního podniku už dříve doporučilo, aby město vyčerpalo celou částku. Podnik totiž dostal letos od metropole méně peněz, než požadoval. Finance potřebuje především na obnovu vozového parku - z celého úvěru by měl podnik dostat 100 milionů eur.