Ostravský železniční veletrh představuje obří lokomotivu a novou tramvaj

Ostrava – Ve výstavním prostoru u ostravského hlavního nádraží začal největší český železniční veletrh Raildays. Novinky od 42 vystavovatelů si mohou návštěvníci prohlédnout také ve středu a ve čtvrtek. Oproti předchozímu ročníku, kdy Rakouské spolkové dráhy poslaly na Raildays svoji soupravu Simens Viaggio Comfort známou jako Railjet, nemá veletrh podobně velké lákadlo pro návštěvníky. K vidění je řada zajímavých exponátů, například obří šestinápravová dieselová lokomotiva Voith Maxima i její menší bratranec Bombardier Traxx.

Třebovská firma CZ Loko, která se zabývá rekonstrukcemi lokomotiv, představila svoji úpravu hned dvou slavných typů dieselových strojů od někdejší ČKD – Brejlovec řady 753.7 a Kocour řady 742.7. Obě rekonstrukce si objednal nákladní dopravce ČD Cargo. Zastoupení má také Siemens prostřednictvím elektrické lokomotivy Taurus polského dopravce PKP Intercity.

PKP představují také zrekonstruovaný vůz první třídy, k vidění je také například nový bistrovůz ČD, který jezdí v běžném provozu například na rychlíku Praha – Mnichov. Z neželezniční produkce představily Krnovské opravny a strojírny tramvaj Vario LF1 Plus, výrobce autobusů SOR přivezl nový trolejbus a elektrobus.

Svoji produkci představují i firmy, které vyrábějí jednotlivé součásti pro železniční vozidla – například producenti pantografů, kol nebo sedaček. Na své si přijdou i milovníci historie. Ve výstavním prostoru stojí motorák „Hurvínek“ a také autobus Škoda 706 RTO Lux.