Vondra: Funkce pro Topolánka? Pouhá spekulace

Praha – Bývalý šéf ODS Mirek Topolánek oznámil, že na sobotní kongres strany nepřijede. Delegáti ale podle něj mohou očekávat kritickou zprávu, v níž někdejší premiér shrne několik uplynulých měsíců. A občanští demokraté už podle deníku MF Dnes vymýšlí, jak bývalého předsedu umlčet. Ve hře je třeba nabídka funkce vyslance pro energetiku. Podle senátora ODS Alexandra Vondry se však jedná o pouhou spekulaci. „Tato spekulace ale možná vychází z oprávněného názoru, že to je nepochybně oblast, kde by on mohl nejenom České republice, ale i jiným zemím v Evropě prospět,“ dodal v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu.

„Mohl by se stát středoevropským emisarem pro energetiku,“ řekl listu zdroj blízký vedení ODS, jenž nepotvrdil, zda se jedná o nabídku, kterou pro něj podle svých slov z předchozích dní chystá šéf občanských demokratů Petr Nečas.

Topolánek má k tomuto odvětví blízko, už v roce 1991 založil společnost VAE, která se zabývala energetickými projekty. Působil v ní až do roku 2003. Tento týden se navíc chystá zúčastnit mezinárodní konference o energetice v Praze.

Zatím není jisté, zda bývalý premiér nabídku ODS přijme. V posledních dnech se ale mluvilo o jeho záměru pracovat v privátním byznysu. „Nechce být závislý na státu,“ tvrdí poslanec ODS Marek Benda, který patřil k Topolánkovým spojencům.

Tomu by odpovídalo i to, že se minulý měsíc stal z Topolánka živnostník. Zaregistroval si oprávnění např. na poradenství, zprostředkování obchodu a služeb, realitní činnost, správu a údržbu nemovitostí, přípravu a vypracování technických návrhů, výzkum a vývoj, reklamní činnost i marketing a mediální zastoupení.

Zpráva předsedy bude kritická ke Klausovi i Fischerovi

Potvrzené naopak je, že víkendového sjezdu ODS se nezúčastní. Pošle však alespoň závěrečné hodnocení, jakési poslední slovo, které podle stranických stanov musí předložit. Ve „Zprávě předsedy“ shrne několik uplynulých měsíců a bude prý silně kritický ke stranickým kolegům, k prezidentu Václavu Klausovi a premiéru Janu Fischerovi. „Byl jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo,“ řekl Topolánek serveru Novinky.cz.

Topolánka naštval zejména způsob pozvání na kongres. Stalo se tak „pouhou“ unifikovanou pozvánkou pro příznivce ODS. Představitelé ODS ale dosud uváděli, že bývalý předseda dostane „plnohodnotnou“ pozvánku.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24