Z motolské vozovny večer ujela tramvaj bez řidiče

Praha - Tramvaj bez řidiče vyjela v úterý večer z pražské motolské vozovny. Podle Drážní inspekce urazila asi jeden kilometr po Plzeňské ulici a zastavila se až o dvě zastávky dále. Mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová uvedla, že se jednalo o banální situaci, nikomu se nic nestalo a vznikla pouze minimální škoda. Nehodu na místě prošetřila policie i Drážní inspekce, podle které byla příčinou zřejmě chybná manipulace s tramvají.

Podle policejní mluvčí Jany Rösslerové řidič zastavil v úseku, který není pod napětím, a vystoupil z tramvaje, aniž by ji zajistil. Tramvaj se pak dala do pohybu, při výjezdu z vozovny poškodila vrata a vydala se bez řidiče po Plzeňské ulici směrem do centra. Tramvaj se zastavila až poté, co dopravní podnik v trolejích vypnul proud.

Policie na místě nezjistila žádnou technickou závadu. Podle Drápala byla příčinou chybná manipulace zaměstnanců s tramvají. Drážní inspekce škodu na tramvaji a poškozených vratech vyčíslila do 30 000 korun, odhad policie je o 20 000 korun vyšší. Případ dále vyšetřují policisté i dopravní podnik, výsledky by mohly být do tří týdnů.

Podle některých zaměstnanců Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) je jen štěstí, že se nikomu nic nestalo. Zraněn byl podle nich pouze řidič, který se neúspěšně snažil tramvaj dohnat na kole a za jízdy do ní nastoupit. Pracovníci DPP se domnívají, že tento případ je důsledkem údajně nedostatečného školení řidičů tramvají. Řidič, kterému se úterní nehoda stala, byl v DPP krátce, školení absolvoval před třemi měsíci.

Podle Vysoudilové musí každý řidič absolvovat náročné psychologické a zdravotní vyšetření a desetitýdenní kurz, který zahrnuje pět týdnů teorie a pět týdnů praxe v provozu. „Z každého ze tří teoretických předmětů musí řidič vykonat zkoušku, nutností je zároveň závěrečná zkouška pod dohledem drážního úřadu,“ uvedla Vysoudilová.