Prahu 1 čeká hlasování o konci starosty Dvořáka

Praha – Prahu 1 čeká hlasování o budoucnosti jejího starosty, občanského demokrata Filipa Dvořáka. Toho se na úterním jednání zastupitelstva pokusí odvolat opozice v čele s Věcmi veřejnými (VV). Důvodem má být například zadlužování městské části nebo údajně nezákonné chování starosty při sestavování programu jednání zastupitelstva. Věci veřejné nyní zároveň na celostátní úrovni vyjednávají s ODS o vytvoření vládní koalice, těchto jednání se účastní i zastupitelé Prahy 1 za VV.

Podle zastupitelky VV Karolíny Peak je ale rozdíl mezi komunální a celostátní politikou. „Nebojujeme s ODS, ale s Filipem Dvořákem,“ řekla. Díky hlasům Věcí veřejných se přitom Dvořák loni na podzim do funkce starosty dostal, když vystřídal svého odvolaného předchůdce Petra Hejmu (ODS). Také tomu opozice vyčítala špatné hospodaření, a VV proto navrhly jeho odvolání. Podle Peak ale změna nenastala; Věcem veřejným vadí, že se Praha 1 i nadále zadlužuje.

Na úterním jednání má starosta předložit rozpočtové škrty, Peak ale plánovaná opatření považuje za nedostatečná. Na svou funkci chce proto rezignovat předseda finančního výboru, místopředseda VV a poslanec této strany Jaroslav Škárka. VV Dvořákovi rovněž vyčítají, že nezařazuje na jednání zastupitelstva jejich tisky.

Podporu má úsilí Věcí veřejných i u dalších opozičních zastupitelů. „Je to dobrý nápad,“ řekl Jan Votoček (kandidoval za ED, nyní TOP 09). „Zavedl na radnici policejní řád, odposlouchávání telefonů, čtení emailových zpráv,“ uvedl další důvody k odvolání. Aby bylo Dvořákovo odvolání úspěšné, musela by se na stranu opozice přiklonit i část ODS. Ta je po podzimním sesazení Hejmy rozpolcená, část zastupitelů údajně bývalého starostu stále podporuje. Šance na úspěch na odvolání proto je.

Dvořák se k plánům na své sesazení vyjádřil již včera pro deník Metro, když řekl, že snahu o své odvolání považuje za snahu opozice o zviditelnění před komunálními volbami.