Příznivci DSSS se sjeli do Ředhoště, akce proběhla v poklidu

Ředhošť (Litoměřicko) – Přes 40 příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti se sjelo do Ředhoště na Litoměřicku. Demonstrovali proti údajné neřešené kriminalitě, která v posledních týdnech jitří vášně ve vesnici. Demonstrace trvala asi hodinu, poté se účastníci vydali na pochod obcí. Ten sice původně nebyl povolen, nakonec ho ale policie jen odklonila od domu romské rodiny, která podle místních za problémy stojí. Celá akce proběhla v poklidu, před třetí hodinou začali extremisté postupně odjíždět.

Ke shromážděným dnes promluvil Petr Kotáb, bývalý místopředseda rozpuštěné Dělnické strany, která byla předchůdkyní DSSS. Kotáb je jedním ze čtyř zástupců DSSS, jimž soud nedávno uložil pokuty a podmíněné tresty za jejich projevy napadající národnostní menšiny na loňského 1. máje v Brně. Všichni čtyři se proti trestu odvolali.   

Příznivci strany s sebou mají několik praporů s nacionální tematikou, avšak bez přímé vazby k problematice obce. Někteří mají na rukávech bílé pásky dělnické strany. Organizátoři v prvních projevech naznačili, že se mimo jiné snaží na problematiku obce upozornit a zviditelnit ji v médiích. Vyzývají, aby místní samospráva „odhodila falešnou humanitu a vypořádala se s problémy.“ 

V Ředhošti se situace vyhrotila po událostech z 28. května, kdy se v místní hospodě strhla hromadná bitka mezi dvěma skupinami místních. Podle svědků prý zaútočila skupina Romů na osazenstvo podniku, přičemž měli být v přesile a napadené okradli. Právě v hospodě, před níž jsou stále patrné stopy incidentu, nakonec mítink část účastníků zakončila. Sympatizanti Dělnické strany si promluvili i s přímými účastníky bitky. Ti považují za hlavní příčinu konfliktu agresivitu dvou mladých členů problémové rodiny, kteří se prý jednoduše chtěli poprat.

Několik dnů po incidentu do obce vyrazila sedmičlenná hlídka DSSS, která rozdávala občanům letáky. Ve vesnici získali extrémisté určitou podporu, což dávali místní najevo už při čtvrtečním zasedání zastupitelstva v Mšeném-lázních, pod něž Ředhošť spadá. Řada místních se přišla podívat i na dnešní mítink.