Tendr na přípravu státních maturit byl transparentní

Praha - Antimonopolní úřad (ÚOHS) rozhodl, že veřejná zakázka na přípravu státních maturit v hodnotě téměř 300 milionů korun, kterou v únoru vyhrála společnost Logica Czech Republic, byla transparentní a v souladu se zákonem. Stížnost na tendr podal senátor Marcel Chládek (ČSSD), který přípravu státních maturit dlouhodobě kritizuje.

Podle výsledků šetření ÚOHS zadavatel v zadávacím řízení postupoval standardně podle zákona, žádný důležitý úkon či postup neopomenul a celý proces řádně zdokumentoval.

Podle ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT Pavla Zeleného se rozhodnutí ÚOHS dalo očekávat. „Tendr probíhal od samého počátku naprosto transparentně, do dokumentace o jeho průběhu měl možnost nahlédnout i pan senátor Chládek. Proto jsem ani na chvíli nepochyboval, že šetření úřadu dopadne v náš prospěch,“ řekl ředitel Zelený.

Vítěz výběrového řízení by měl zajistit digitalizaci a logistiky státních maturit v příštích pěti letech. Chládek antimonopolní úřad v únoru požádal o podrobnější prověření nejen soutěže, v níž uspěla firma Logica Czech Republic, ale i předvýběru externí firmy, která tendr pro ministerstvo připravovala. Senátor opakovaně tvrdil, že nové maturity jsou nepřipravené a neprůhledné, a požadoval, aby byly pozastaveny a přepracovány.

Původně měly maturity začít v roce 2008, poté v roce 2010. Loni však kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic na 7 000 studentů, nové zkoušky pak byly odloženy na jaro roku 2011. Jejich příprava stála od roku 2000 celkem 342 milionů korun. Do roku 2011 pak spolkne ještě dalších 285 milionů, provoz bude ročně stát čtvrt miliardy.

O tom, zda státní maturita skutečně začne příští rok, jak stojí v zákoně, však rozhodne zřejmě teprve nová vláda. Z dosavadního vyjednávání stran připravujících vládní trojkoalici vyplynulo, že by o tom vláda měla rozhodnout ještě v létě před podzimní generální zkouškou maturity. Strany se přiklánějí k tomu, aby měla jinou podobu.