Prázdniny a nezabezpečené byty jsou rájem pro zloděje

Praha – Pražští policisté ve spolupráci s ministerstvem vnitra budou odpoledne radit lidem, jak zabezpečit během prázdnin byty a domy před zloději. V metropoli počet vloupání do bytů a domů stále roste. Lupiči se navíc přesunuli z okrajových částí Prahy do centra. Lidé by proto neměli spoléhat jen na kvalitní zabezpečení dveří a oken, ale měli by i dávat pozor, koho pouští do domu, a především zamykat vstupní dveře. Pro rady si mohou lidé chodit dnes od 15:00 do budovy Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy v Kongresové ulici.

Pro zloděje jsou velkým lákadlem například městské části Strašnice, Nusle, Vinohrady, Žižkov a Nové Město. „Vědí totiž dobře, že ve starých zástavbách jsou byty nedostatečně zabezpečené, a tudíž se do nich lze snadno vloupat,“ uvedla mluvčí pražských policistů Eva Miklíková. Dveře tu bývají ještě často dvoukřídlé, navíc s jednoduchými zámky, které lze snadno překonat.

Nejvhodnější doba pro zloděje: pracovní den od 9 do 14 hodin

Rozhovor s kriminalistou Martinem Štětkou (zdroj: ČT24)

Podle Miklíkové by lidé při zabezpečení bytů měli vycházet z toho, co v něm mají. Důležité jsou kvalitní dveře a bezpečnostní zámky. Nutností je také pojištění domácnosti: „Pokud vlastníme cenné věci, dražší elektroniku a podobně, je lepší pořídit si jejich foto či videodokumentaci včetně záznamů o výrobních číslech.“ Jednání s pojišťovnou je pak rychlejší a jednodušší. Cennější předměty proto doporučují policisté uložit na bezpečném místě, kterým by měl být pevně zabudovaný trezor, jehož stěny jsou opatřeny betonovou výplní.

Policie také varuje před vizitkami na dveřích s několika jmény, často opatřenými tituly. „To už je pro pachatele určité vodítko k tomu, že uvnitř by mohl nalézt něco cenného,“ doplnila Miklíková. Obyvatelé panelových domů by měli zamykat podle rad policistů hlavní vchodové dveře a udržovat zeleň a prostranství před domy, aby zbytečně nenahrávali zlodějům. Ti si jako nejvhodnější dobu ke vloupání vybírají pracovní dny, a to v době od 9:00 do 14:00, kdy mají jistotu, že jsou lidé v práci.

Během dovolené nenechávejte zatažené závěsy

Pokud odjíždíme na dovolenou, je lépe svěřit klíč spolehlivému sousedovi či známému, přerušit dodávky zásilek anebo zajistit pravidelné vybírání poštovní schránky. Lidé by také neměli nechávat zatažené závěsy či žaluzie, aby tak neupozorňovali na svou nepřítomnost v bytě. Je také lepší požádat známé, aby chodili prázdný byt pravidelně kontrolovat.