Děti do 10 let přestávají platit v pražské MHD

Praha – Děti mladší deseti let začnou od čtvrtka jezdit většinou spojů pražské MHD zdarma. Dosud musely platit poloviční jízdné za svezení děti již od šesti let. Děti, které chtějí jezdit s časovou jízdenkou, nově musejí mít Opencard. Právě tím, že rodiče nebudou muset pořizovat kartu už malým dětem, zdůvodnilo vedení hlavního města osvobození dětí ve věku šest až deset let od jízdného. S počátkem července vstupují v platnost i další změny tarifu Pražské integrované dopravy.

Zahajuje se prodej ročních časových kuponů s volitelným začátkem platnosti. Ty tak nebudou platit od 1. ledna do 31. prosince jako dosavadní roční kupony, ale třeba od 11. října do 10. října dalšího roku. Zároveň je nově možné na dobu dovolené přerušit platnost ročního časového kuponu. Dvakrát během roku lze kupon dočasně zneplatnit, minimálně na 14 dnů, nejdéle na 60 dnů.

„Jsou to významné změny v pražské veřejné dopravě. Díky možnosti přerušit si platnost kuponu tak mohou cestující s Opencard ušetřit až 800 korun,“ uvedl náměstek primátora Milan Richter.

Další ohlášenou novinku – pětiměsíční nebo desetiměsíční studentské kupony – bude možné koupit od konce července. Důchodci starší 70 let, kteří budou mít Opencard, budou moci od 31. července také cestovat na území Prahy zdarma regionálními vlaky.