Kvůli propadu Blanky se možná změní zákon, posílit by měl báňský úřad

Praha - Kvůli propadu tunelu Blanka by bylo vhodné změnit zákon. Shodli se na tom hosté Otázek Václava Moravce, podle nichž je chybou, že báňský úřad nemá právo mluvit do projektové dokumentace. Předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban (ČSSD) prohlásil, že se bude výbor na svém zasedání situací okolo tunelu zabývat a měl by zajistit, aby mohl báňský úřad v klidu pracovat a jeho posudek nebyl nikým ovliňován.

Předseda Českého báňského úřadu Dušan Havel upozornil, že jeho úřad nemůže nařídit přepracování projektové dokumentace, i kdyby v ní našel chyby. To byl údajně případ, kdy se tunel Blanka propadl ve Stromovce. Úřad prý sice vydal rozhodnutí k přepracování, ale zanedlohou se země propadla, podle Havla je to jasný důkaz, že nebylo rozhodnutí úřadu respektováno. Tuto pravomoc má teď stavební úřad, jenomže ten zase podle Havla nemá dostatečné zkušenosti. „Pokud by se podařilo kompetenci převést na báňskou správu, tak by byla celá záležitost jednoznačně lepší,“ dodal Havel. 

Pražská zastupitelka za zelené Petra Kolínská zase kritizovala, že projekt posuzoval sám investor – zadával ho totiž magistrát a schvaloval ho stavební úřad magistrátu: „Odpůrci stavby na to upozorňovali. Žádali, aby povolení vydával jiný úřad,“ uvedl Kolínská.   

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Bagrista, kterého v noci na úterý uvěznil zával v tunelu Blanka, dnes skončil na jednotce intenzivní péče příbramské nemocnice. Prý se u něj objevilo podezření na embolii, muž si stěžoval na dušnost a bušení srdce. Dělník neměl po vyproštění ze závalu žádná viditelná poranění a sám údajně říkal, že je v pořádku. Po lékařském ošetření byl proto propuštěn do domácího léčení.

Vyšetřování bude trvat měsíce

Vyšetřování propadu v tunelu Blanka může podle Dušana Havla trvat dva až tři měsíce. Báňský úřad si určitě nechá vypracovat znalecký posudek a bude také nutné ohledat místo propadu. Navíc probíhá výslech svědků a zajišťování důkazů, některé ovšem zůstanou navždy pohřbeny pod nánosem zeminy.

Do skončení vyšetřování pravděpodobně báňský úřad neposkytne pražskému magistrátu stavební deníky ani jinou dokumentaci a vyšetřování by rád vedl sám. „Jediné, co opravdu potřebujeme, jestli nám chce někdo pomoct, nechat nás v klidu pracovat, nevytvářet různé skupiny, nedělat audity, nevytvářet zprávy, které nám zametají stopy,“ vyzval Havel.

Zatím není jasné, zda vyšetřování zbrzdí výstavbu celého tunelu. Podle mluvčího společnosti Metrostav Františka Poláka je nejprve nutné vědět, jak se bude v místě propadu postupovat, teprve poté lze říci, zda bude možné dodržet termín.

Vedení Prahy v pátek projednalo zprávu Metrostavu o propadu tunelu, považuje ji však za nedostatečnou a s novou verzí se chce seznámit v úterý. Magistrát má navíc podle primátora Pavla Béma analýzy, ze kterých vyplývá, že může po propadu Blanky vypovědět s Metrostavem smlouvu. „Hlavní město Praha nehodlá vést žádná vyšetřování, chceme nicméně kvalifikované informace. Nejsme připraveni poslouchat, že i za třetí propad Blanky může zemská gravitace. Informace, které žádáme, dostaneme. V opačném případě jsme připraveni vypovědět smlouvu,“ uvedl v tiskovém prohlášení pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Tunelový komplex Blanka, který se začal stavět v roce 2007, má být součástí severozápadní části městského okruhu. Stavební práce na tunelovém komplexu vyjdou Prahu na 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun.